Stängt. Kryckan har fått stänga sin verksamhet på grund av skadegörelse. Foto: Svenska Kyrkan Haninge

Skadegörelse har tvingat Kryckan att stänga

Till många hemlösas glädje öppnad mötesplatsen Kryckan nyligen sin verksamhet igen efter sommaruppehållet. Men efter bara drygt en vecka tvingades verksamheten i Vallakyrkan att stänga efter skadegörelse.

  • Publicerad 14:18, 2 sep 2022

För många hemlösa och utsatta personer är Kryckan den enda trygga platsen

Kryckan har i flera år bedrivit soppkök, mötesplats och annan hjälpverksamhet för personer i utsatthet och hemlöshet i Vallakyrkans lokaler i Handen.

Någon gång under helgen, enligt polisanmälan under fredagen, krossades ett parti fönster på kyrkan. Efter skadegörelsen har kyrkan valt att tillfälligt stänga Kryckan.

– Hantverkare behöver åtgärda fönster och vi behöver säkerställa att det inte finns glassplitter i lokalen, säger Joakim Löfgren, kommunikatör vid Haninge pastorat.

"Enda trygga platsen"

Han tycker att det är beklagligt att de tvingats ta beslutet då det drabbar personer som behöver verksamheten som mest.

– För många hemlösa och utsatta personer är Kryckan den enda trygga platsen så det känns tråkigt att behöva hålla stängt. Som tur har det varit någorlunda fint väder. Vi har anmält så nu är det upp till polisen att utreda vad som hänt, säger Joakim Löfgren.

Enligt polisen i Haninge har det skett två händelser av skadegörelse av mot Kryckan. Den första anmälan gäller fyra sönderslagna fönster natten mellan 9 och 10 augusti.

Den andra anmälan ska ha kommit in fredag 26 augusti, även den om krossade fönster. I den första anmälan nämns även olaga hot mot personal i verksamheten, men att den händelsen nödvändigtvis inte är kopplad till skadegörelsen.

Ökad närvaro

Det är däremot inget som Joakim Löfgren känner till.

– Det enda jag vet om är skadegörelsen i helgen, säger han.

Nu pågår en utredning kring vad som hänt. Polisen har även beslutat att öka närvaron vid platsen under kvällar och nätter.

– Det här är ingenting vi ser som extremt, men det är två skadegörelser på samma plats och vi vill så klart förebygga en tredje, säger Carl-Johan Nilsson, operativ samordnare på Haningepolisen.

Verksamheten planeras att öppna igen senast tisdag 6 september.

Kryckan

Kryckan är en mötesplats för presoner i utsatthet, missbruk och hemlöshet där det finns möjlighet att få mat, kläder, dusch och värme. Versamheten håller till i Vallakyrkans lokaler och bemannas med bland annat en diakon och en diakoniassistent för samtal och stöd.