Snöfallet i slutet av november var om inte det värsta i mannaminne det största i mångas närminne. Den som är ute och går kan både här och där fortfarande se avtrycken från snöfallet som likt stormarna nästan borde ha förärats med ett namn.

På Ystadsvägen träffade Mitt i på arborister som jobbade med att ta hand om ett skadat träd mellan huset och gatan. De jobbade på uppdrag av fastighetsägaren.

På Ystadsvägen träffade Mitt i på arborister som jobbade med att ta hand om ett skadat träd mellan huset och gatan. De jobbade på uppdrag av fastighetsägaren.

Johanna Wallén

"Nog det värsta"

Thomas Johansson och Daniel Eriksson som Mitt i träffar på Lagmansplan mellan Enskededalen och Bagarmossen jobbar för Svevia. De inventerar skadorna och tar hand om träd på uppdrag från Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

– Det här är nog det värsta jag sett. Och Skogskyrkogården såg ju nästan ut som kriget, säger Daniel Eriksson som kör upp en fallen hägg på lastbilen.

"Cirka 300 anmälningar"

Efter snöfallet jobbade kommunens entreprenörer med att ta hand om de mest farliga och akuta fallen, det vill säga träd eller stora grenar som kanske inte fallit än men som riskerar att göra det på platser där folk rör sig. De har att göra länge till.

– Efter snöfallet i november har vi cirka 300 anmälningar att gå igenom. Däribland finns dubbletter eftersom olika personer kan ha anmält samma plats, säger Peter Mellin, parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Mest drabbade

Utöver träden som sorterar under stadsdelsförvaltningen tar trafikkontoret även hand om drabbade träd som finns på deras mark. Och detsamma gör andra fastighetsägare.

– Det var ett extremt snöfall. Särskilt sydöstra Stockholm och Södermalm drabbades hårt. Pil och poppel hade löv kvar och tyngdes extra hårt. Även tall och en del björk drabbades. Dessutom lönnar på Gamla Tyresövägen, säger Britt-Marie Alvem trädspecialist på trafikkontoret vid Stockholms stad.

Anders Björklund

Återplanteras

Till sommaren räknar stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret med att ha full överblick över skadorna.

– Men en del träd kan repa sig efter skadorna. Vi ser hur det utvecklar sig under våren, säger Peter Mellin på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

En del träd som fallit kommer att återplanteras. Andra är så pass skadade att de fälls och sedan återplanteras. Hur många som återplanteras är för tidigt att säga enligt Peter Mellin.

– Återplantering sker på hösten, så att trädet kan etablera sig under våren. Senast under sommaren måste vi vara klara med inventeringen, säger han.