SAMLING. Eleverna från klass 7A och 7B på Björkhaga skola som deltar i filmprojektet Stafettfilmen. Foto: Albin Tingstedt

Sjuor från Tumba filmatiserar ungas välmående under pandemin

Sjuorna på Björkhaga skola har blivit uttagna till ett nationellt filmprojekt av Stockholms filmfestival Junior. Tillsammans med skolklasser från nio andra skolor i Sverige ska de göra en film om ungdomarnas verklighet och mående under pandemin.

  • Publicerad 07:00, 10 apr 2021

Det är en historia om en tjej som inte mår så jättebra när skolan är tom.

På grusplanen vid Björkhaga skola kickar ungdomar från klass 7A och 7B boll. Inget som hör ovanligheten till, men just i dag är det ändå det.

Varje passning, räddning, tackling, till och med gliring, fångas av två iPads. Anledningen? De två klasserna spelar in en stafettfilm inom ramen för ett projekt av Stockholms filmfestival Junior.

– Det är en historia om en tjej som inte mår så jättebra när skolan är tom. Allt är på distans och hon får inte träna med sitt fotbollslag längre. Så vi har filmat flera ställen som visar med och utan elever: klassrum, korridorer, gympasalar och nu sist fotbollsplanen, säger trettonåriga David Strbac som har regisserat dagens scen.

Skolor från hela Sverige

Totalt är det tio skolor runt om i hela Sverige – från Kiruna i norr till Helsingborg i söder – som tillsammans bidrar med olika filmsekvenser som sedan sätts ihop till en längre film av personal på festivalen.

Sjuorna på Björkhaga har fått vara ganska kreativt fria, menar Strbac. De enda direktiven som har kommit från festivalen är att det ska finnas en kvinnlig huvudkaraktär som karaktäriseras av en gul hoodie. Vilket ställde till det för David, som fick dra på sig sin stora svarta jacka för att dölja sin egna gula tröja som han råkade bära just den här dagen.

Tema: mental hälsa

Och att skildra just sin egen verklighet och egna upplever har hjälpt ungdomarna att hantera plugget med distansundervisning och mående.

– Budskapet med filmen är ju hur ungdomar mår under pandemin och hur deras mentala hälsa är. Då tycker jag att det känns viktigt att vi kan förmedla det genom filmen, säger David Strbac.

Han får medhåll av jämnåriga Alëna Jevdokimova, som för det mesta har hanterat kameran.

– Vissa elever kanske jobbar bättre hemma, men då mister man den sociala biten och kanske missar att få vara barn, säger hon.

Nu väntar inspelning av de allra sista scenerna, innan allt material ska skickas iväg till filmfestivalen. Först under festivalveckan den 19–24 april kommer vi kunna ta del av filmen.

Tio skolor över hela Sverige har var för sig spelat in korta filmsekvenser som sedan ska klippas ihop till en stafettfilm. Totalt kommer den slutgiltiga filmen att ha 46 olika scener.

Temat i filmen handlar om barns och ungas välmående och verklighet under pandemin.

Filmen kommer sedan att visas under festivalveckan för Stockholm filmfestival Junior, som löper den 19–24 april. Filmen kommer visas både "on demand" och fysiskt på biograf i Stockholm.

Visa merVisa mindre

TAGNING. Alëna Jevdokimova med iPaden i högsta hugg när hon filmar klasskamraternas skådespelarinsatser på grusplanen på Björkhaga skola. I dag filmas en av de sista scererna: fotbollsscenen. Foto: Albin Tingstedt