Brommas grundskolor är populära. Så populära att ett 50-tal barn som är bosatta i Bromma inför höstterminen inte fått plats på en skola i den egna stadsdelen.

– Det är brist på skolklasser, förklarar en upprörd förälder, som vill vara anonym och som lägger ansvaret på politikerna.

Familjen bor i Norra Ängby, nära två skolor som var familjens två förstahandsval, men som fick skolplats i Abrahamsberg.

– Som förälder känner man sig maktlös, här hamnar man bara. Det är noll transparens, säger föräldern.

Mitt i skrev om elever som placeras i andra stadsdelar även för ett år sedan. Då gällde det exempelvis elever bosatta i Norra Ängby som fått plats i Hässelby gård eller just Abrahamsberg.

Då var Mårten Toveruds, som bor i Norra Ängby, barn berört. Det nya i år är enligt honom att barn blir placerade i skolor i innerstan.

– Jag tycker att det är fel, särskilt sett till att barnkonventionen är lag. Man ska sätta barnens välbefinnande i fokus. Det uppfyller inte Stockholms stad. Jag tror att staden behöver hitta en process med större flexibilitet för att komma till rätta med det här, som att sätta upp tillfälliga baracker för skolundervisning.

"Lite längre att åka"

Mikael Kaspar, grundskolechef i Stockholm stad, bekräftar att det är högt söktryck mot årskurs sju i Brommaskolorna.

Utbildningsförvaltningen har i år löst situationen genom att placera elever från Bromma bland annat på Konradsbergsskolan på Kungsholmen, där ett 40-tal Brommaelever fått plats, barn från Ängby, Beckomberga, och Mariehäll.

– Det är ganska många som placerats där vilket innebär att eleverna får med sig fler elever från sitt närområde. Det är lite längre att åka men man får fler elever med sig från den gamla skolan. Alternativet hade varit att sprida ut skolbarnen över fler skolor, då skulle de ha blivit väldigt utspridda.

Vad säger du till berörda skolbarn och föräldrar i Bromma?

– Jag har full respekt och förståelse för besvikelsen, men vårt uppdrag är att säkerställa att alla får en skolplacering, säger Mikael Kaspar.

Till hösten har antalet platser i årskurs sju i Bromma utökats på Abrahamsbergsskolan. Men det räcker inte till för att erbjuda alla sjundeklassare plats, som är den årskurs där behovet av platser är som störst.

På längre sikt kan den här situationen förändras, bedömer Mikael Kaspar.

– Elevprognoserna går ned, det ser ljusare ut.

Elever i Bromma som inför höstterminen blivit placerade i Konradsbergsskolan får viss kompensation. De barnen kommer alla att få SL-kort, staden går in och betalar cirka 880 kronor för ett SL-kort per elev.