Det blir luciakonserter både 13 och 14 december. För stora och för små. Foto: Mostphotos

Sjung in julen: Så firas Lucia i Vallentuna

Detr blir julsång för allmänheten i Vallentuna kyrka och i kulturhuset. Men det sjungs även i skolor och äldreboende under dagen.

  • Publicerad 12:15, 13 dec 2019

Lucia tillsammans med tärnor, stjärngossar och pepparkaksgubbar sjunger julsånger runt om i kommunen 13 december.

Vid 13.30 så hålls en luciakonsert i Vallentuna kulturhus. Det är Vallentunas musikklasser i årskurs 7 till 9 som intar scenen och står för framträdandet.

I Vallentuna kyrka så kommer det under kvällen hållas två luciakonserter med kulturskolans luciatåg och Vallentunas stråkorkester. Båda konserterna är redan slutsålda, men kyrkan informerar att eventuellt återlämnade biljetter kommer finnas i kyrkan innan konserterna.

Även 14 december

Under lördagen fortsätter julfirandet. I kulturhuset blir det på förmiddagen ytterligare ett luciatåg. Då med kulturskolans yngsta barnkörer. Det följs upp av julpyssel. Eventet drar igång klockan 11.

Klockan 16.30 blir det ”Luciastämning och Julsväng” i kulturhuset. Det innebär bland annat körsång och folkmusik.

Ytterligare information om evenemangen, biljetter och kontakt finns på Upplev Vallentunas hemsida.

På skolor och förskolor

Det anordnas även som vanligt luciafirande på exempelvis förskolor och grundskolor, där föräldrar och familj kan få delta om skolan beslutat det.

Men när det kommer till fotografering av barnens luciatåg bör föräldrar låta kameran stanna nere.

Kommunen menar att man som tumregel inte ska fotografera större sociala sammanhang, som ett luciatåg, om man inte är helt säker på att alla på bilderna har sagt ja till att bli fotograferade.

– Som förälder fyller man i början av terminer om ens barn får vara med på bild. Alla kryssar inte i att de tillåter att deras barn får fotograferas. Sedan kan det även finnas elever som har skyddad identitet, säger Henrik Kelfve, kommunikationschef på Vallentuna kommun.