Laura Björnström är ST-läkare på Södersjukhuset. Foto: Anders Göransson

Sjukvårdsuppropet: Coronakrisen gör bristerna tydliga

Sjukvårdsuppropets planerade protestmarsch ställs in på grund av coronaepidemin. Men coronakrisen gör bristerna i sjukvården än tydligare, menar Laura Björnström, en av uppropets initiativtagare.

  • Publicerad 04:58, 26 mar 2020

Nu på söndag den 29 mars skulle Stockholms sjukvårdsupprops Patientsäkerhetsmarsch ha ägt rum. Men coronakrisen kom emellan.

– Syftet försvinner ju lite, så vi beslöt att ställa in tills vidare. Och nu får man ju heller inte samlas fler än 500 personer, säger Laura Björnström, läkare på Södersjukhuset, som startat uppropet tillsammans med kollegan Akil Awad.

Vi hade stått bättre rustade om det funnits marginaler

Laura Björnström

Men det som är uppropets syfte, att sätta strålkastarljus på bristerna i sjukvården, är inte över med epidemin:

– Snarare tvärt om. Innan krisen visade vi på de obefintliga marginalerna på akutsjukhusen. En vanlig söndag har vi patienter på akuten som får vänta i upp till ett dygn, och det är klart att det blir svårare att klara en kris när man utgår från en sådan grundnivå. Vi hade stått bättre rustade inför krisen om det funnits marginaler, säger hon.

Den protestmarsch som hölls i december samlade vårdpersonal i tusental. Då protesterade man mot sparkrav och varsel.

Bristande patientsäkerhet

Vid den marsch som var tänkt till på söndag skulle krav ställas på att patientsäkerheten ska erkännas hotad, förutom att varslen ska dras tillbaka och anställningsstoppen hävs. Dessutom ”riktiga satsningar på vårdcentralerna”.

– Den senaste satsningen på vårdcentralerna täcker inte ens kostnadsuppräkningarna. Vårdcentralerna är det absolut viktigaste för att till exempel kroniker ska slippa söka akut vård, och om man på sikt vill minska vårdkonsumtionen. Det är bättre att lägga pengarna där, än på vårdval och närakuter, säger Laura Björnström.

Många vittnar

En namninsamling pågår på Sjukvårdsuppropets webbplats, som nu har cirka 16 000 underskrifter.

Där har Sjukvårdsuppropet också samlat vittnesmål från personal på akutsjukhusen. Så här lyder nummer 427:

”Vi hade denna natt, liksom många andra nätter, inga lediga platser på intensiven pga bemanningsbrist. En patient som hade svimmat vid upprepade tillfällen behövde egentligen övervakas på intensivvårdsavdelning men fick istället ligga på vanlig vårdavdelning. Jag var delaktig i att informera anhöriga om detta. 2 timmar senare går larmet från vårdavdelningen, patienten hade fått hjärtstopp.”