Sjukvårdsdirektören: Tecken på att smittan ökar i länet igen

Region Stockholm ser oroande tecken på att smittspridningen ökar igen. Länsbor uppmanas att fortsätta följa rekommendationerna. – Fortsätter det uppåt kan vi vara i ett allvarligt läge igen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

  • Publicerad 13:37, 22 sep 2020

Hittills har 2403 personer i Stockholms län mist livet på grund av covid-19. I dag är 27 patienter inlagda på akutsjukhus i regionen och två personer får intensivvård. Det säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en presskonferens under tisdagen.

Men han är tydlig med att pandemin är långt ifrån över.

– Jag blir ganska förtvivlad över de som beter sig som att den vore över. Även om ni inte riskerar att drabbas så bidrar ni till ökad risk för smittspridning som kan drabba andra, säger han.

Viktigt att följa rekommendationer

Björn Eriksson berättar även att Region Stockholm ser oroande tecken på att smittspridningen ökar igen, även om nivåerna är mycket låga.

– Trenden att andelen smittade minskar har brutits och vi är på väg upp igen. Fortsätter det uppåt kan vi vara i ett allvarligt läge igen, säger han.

Han uppmanar länsbor att fortsätta tvätta händerna, hålla två meters avstånd, arbeta hemifrån om det går att man väljer andra färdmedel än kollektivtrafiken. Den som är sjuk bör även fortsätta att stanna hemma.

– Vi hoppas att vi kan pressa ner smittspridningen, men alla måste hjälpa till, säger Björn Eriksson.

Hälso- och sjukvårdsdirektören rekommenderar även alla länsbor att vaccinera sig mot covid-19 så fort det finns ett vaccin.

All planerad vård nästan igång

Efter åtta månader har en stor del av vården nu kunnat återgår till det normala i länet och nästan all planerad vård är igång igen. Men vissa patienter får vänta ytterligare en tid för att mer akuta patienter ska få vård först.

– Jag vill rikta ett tack de patienter som tålmodigt väntat på sin vård, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink, under pressträffen på tisdagen.

Vård som kommer att prioriteras framöver, utöver den akuta, är exempelvis den för cancerpatienter och screening för att upptäcka cancer. Även patienter som fått sina planerade operationer framskjutna och som inte längre kan vänta på vård.