Många sjuksköterskor hotar att säga upp sig – andra hotas med uppsägning. Foto: Mostphotos

Sjuksköterskor skriver inte på nya avtalet – sägs upp

Nu slår arbetsgivaren tillbaka: de sjuksköterskor som inte skriver på det nya arbetstidsavtalet riskerar att bli uppsagda.

  • Publicerad 08:37, 26 apr 2019

Tre specialistsjuksköterskor vid Karolinska universitetssjukhuset uppger nu att de blir uppsagda då de inte skrivit på det nya arbetstidsavtalet.

– Många sjuksköterskor säger upp sig i protest, vi valde att vänta för att se vad arbetsgivaren skulle göra, men vi kunde aldrig föreställa oss att vi faktiskt skulle bli uppsagda, säger en av sjuksköterskorna, som vill vara anonym, till Mitt i.

De arbetar med intensivvård, och hör inte till dem som förlorar tusenlappar på det nya avtalet.

Måste jobba mer

Men de skulle behöva arbeta fler timmar, eller fler nätter, för att behålla sin lön. Annars förlorar de omkring 750 kronor varje månad.

– Det är tufft att arbeta med intensivvårdspatienter och jag skulle inte orka jobba fler nätter. Sen är det en principfråga, jag kan inte tänka mig att gå ner i lön när jag fortfarande har samma arbetsuppgifter och arbetar på samma avdelning.

Uppsagd på grund av arbetsbrist

Enligt sjuksköterskan är fler uppsägningar att vänta. På uppsägningshandlingen står ”Uppsägning pga arbetsbrist”.

Patricia Enocsson, HR-direktör vid Karolinska universitetssjukhuset, uppger att det nya avtalet ersätter alla tidigare modeller och avtal.

”Om en medarbetare inte kan tänka sig att arbeta utifrån de villkoren kan man tyvärr inte fortsätta sin anställning på Karolinska Universitetssjukhuset” skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Hon skriver också att hon inte kan kommentera enskilda individer, men att det i nuläget endast är en person som blivit uppsagd.

Lokala lösningar

Irene Svenonius (M) är finansregionråd och har även ansvar för personalfrågor. Hon säger att hon har förståelse för sjuksköterskornas frustration, men pekar på att avtalet ger de flesta bättre villkor.

Däremot är det min uppmaning att varje chef och varje sjukhus ska föra individuella samtal och hittar lokala lösningar för det fåtal medarbetare där avtalet innebär försämring, säger hon.

Oroliga och besvikna

Men för dem som nu fått sina uppsägningshandlingar har det inte fungerat.

– Samtidigt lägger arbetsgivaren ut beställningar på hyrsjuksköterskor och har få sökande till de fasta anställningar som annonseras ut. Ett otroligt slöseri med skattepengar, säger en av sjuksköterskorna.

I slutändan är det patienterna som drabbas

Uppsagd sjuksköterska

– I slutändan är det patienterna som drabbas, med längre operationsköer, snabbare utskrivningar och färre bemannade sängplatser. Nu är vi alla otroligt besvikna och oroliga över utvecklingen.