Borta. Många läkemedel har försvunnit, en sjuksköterska misstänks ligga bakom svinnet. Foto: Mostphotos

Sjuksköterska tog ut medicin till död patient – misstänks för brott

En sjuksköterska verksam i Haninge har gjort uttag av narkotikaklassad medicin till patienter, utan att ge det till dem. Hon kan inte redogöras för svinnet och är brottsmisstänkt.

  • Publicerad 06:15, 25 maj 2022

Svinnet upptäcktes 1 februari i år då en kollega till sjuksköterskan vid ett patientbesök märkte att det saknades ordinerad narkotikaklassad medicin. I patientens pärm fanns det även upprepade uttag i närtid som inte levererats till patienten eller motsvarade dennes behov. De var dessutom signerade med ett okänt namn.

Kort därefter inleds en intern utredning för att se den totala omfattningen av svinn kopplat till den misstänkta sjuksköterskan. Det innebar granskning av narkotikapärmar, journaler och planeringsverktyg sedan sjuksköterskans anställning hos Region Stockholm 2021.

Utredningen visade att det fanns ett svinn av tabletter och kapslar som inte kan redogöras för i patientjournalerna. Då skrevs en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria. Samtidigt blev sjuksköterskan avstängd i 30 dagar.

Vissa av fynden i internutredningen, vilka redovisas i anmälan, innefattar bland annat uttag av läkemedel gjort av sjuksköterskan till en patient som avlidit dagen innan. Dessutom ska hon ha tagit ut läkemedel som inte lämnats till patienter och skrivit felaktiga signaturer vid läkemedelsuttag.

Vissa av läkemedlen som försvunnit är Oxynorm och Citodon, starka smärtstillande läkemedel som båda två är beroendeframkallande.

I samband med anmälan till Ivo skrevs även en polisanmälan mot kvinnan, hon misstänks för stöld och narkotikabrott.