Ny teknik. Den närproducerade utrustningen tas i bruk på Jakobsbergs sjukhus i dagarna. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Sjukhusutrustning från Järfälla ska rädda liv

Med avancerad laserteknik ska Jakobsbergs sjukhus kunna upptäcka olycksbådande blodcirkulationsproblem innan det är för sent. Bakom tekniken står ett Järfällabaserat företag.

  • Publicerad 11:57, 15 sep 2020

– Att vi får installera på hemmaplan känns otroligt roligt, säger Björn Bakken, vd på Perimed.

Det familjebaserade företaget grundades för nästan 40 år sedan och är i dag etablerat både i Sverige och utomlands. Jakobsbergs sjukhus har de emellertid inte gjort affärer med tidigare.

– Det är första gången vi samarbetar med dem. Vanligtvis jobbar vi med universitet och stora regionsjukhus, säger Bakken.

Ska hjälpa diabetiker

Om inte instrumentets namn PeriFlux 6000 gör en klok nog, förtydligar Bakken genom att likna apparaturen vid en "fartkamera för polisen". Skillnaden är att denna utrustning mäter rörelsen på blodkropparna med laserteknik, via sensorer som placeras utanpå kroppen.

Tekniken är särskilt intressant för patienter med diabetes, som på grund av dålig blodcirkulation riskerar svårläkta sår på fötterna.

– Detta kan i värsta fall leda till kallbrand och amputation vilket medför att dödligheten hos de här patienterna är väldigt hög, säger Bakken.

Kan rädda liv och lem

Målet med Jakobsbergs sjukhus nyinköpta utrustning är att tidigare upptäcka besvären och på så vis rädda fler lemmar – samt liv.

– Diagnostiseras du tidigt kan du göra något åt din diabetes genom livsstilsförändringar som att sluta röka eller minska i vikt. Man kan också göra kärlkirurgi för att förbättra cirkulationen om det görs i tid, säger Bakken.