Att hyra in operationssjuksöterskor kostar. Foto: Mostphotos

Sjukhusen tvingas hyra in dyra sköterskor utifrån

Nu har till och med bemanningsföretagen svårt att få tag på sjuksköterskor. Och då blir det ännu dyrare för landstinget.

  • Publicerad 13:57, 3 jan 2019

Svårigheten att få tag på sjuksköterskor är nu så stor att inte ens de bemanningsföretag som region Stockholm (landstinget) har avtal med kan tillgodose behovet.

Sjukhus och vårdcentraler måste därför anlita personal från företag som inte har avtal med regionen. Det skriver SVD.

Och det blir dyrt.

På Gamla Karolinska betas nu till exempel de operationsköer av som uppstått i samband med flytten till Nya Karolinska sjukhuset, NKS. Och operationssjuksköterskorna har hyrts in från andra bemanningsföretag än de som regionen har avtal med.

– Vi måste använda dem när de bolag vi har avtal med inte levererar den kompetens de utlovat, exempelvis operationssjuksköterskor. Det är ett stort problem för oss och då måste vi, när det är bråttom, göra en direktupphandling med något annat bolag som kan hjälpa oss,  säger David Konrad, chef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska till tidningen.

Region Stockholm har sedan 2015 ramavtal med tio bemanningsföretag. För en specialistsjuksköterska betalar man i snitt 570 kronor i timmen till bemanningsföretagen.

Personalens lön bestäms sedan av företaget.

60 000 i månaden

Enligt uppgifter till SVD kostar samma sköterska 900 kronor i timmen, plus OB-tillägg, om hen anlitas via ett företag utan avtal, och kan ha en månadslön på 60 000 kronor.

Utvecklingen går inte i den riktning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, beslutat. Enligt SKL ska sjukvården bli oberoende av inhyrd personal 2019.

I region Stockholm utgör den inhyrda personalen omkring två procent av personalstyrkan.