”Sjukhus i världsklass” – nu är det invigt

Nu är det invigt, Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Ett sjukhus i världsklass var mantrat för dagen bland talarna. Kungen klippte bandet, och tillät sig ett litet skämt inför arbetsuppgiften.

  • Publicerad 11:25, 25 maj 2018

Efter åtta års byggande är nu Nya Karolinska sjukhuset i Solna invigt.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anlände till huvudentrén på Eugeniavägen klockan 11 på fredagen, i stekhett solsken.

Inne i entréhallen var det svalare. Där på en scen tog kungen och drottningen plats och en rad talare avlöste varandra: forskningsdirektör Jan Andersson, finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), landstingsrådet Anna Starbrink (L), sjukhusdirektör Melvin Samson, KI:s rektor, Skanska, Coor – och så till slut var det dags för kungen.

– Det här är ett av världens mest miljövänliga universitetssjukhus som bidrar till att stärka Sveriges ställning inom miljöteknik och hållbart byggande. Och nu ser jag fram emot att inviga det, sade han, och tillade lite finurligt medan två sjukhusanställda vecklade ut det blågula bandet:

– Och det ska ske på något sätt…

Irene Svenonius, drottning Silvia, Melvin Samson och Anna Starbrink konstaterar att kungen kan sitt jobb. Foto: Stefan Källstigen

Under skrattsalvan som följde klippte han bandet, fanfarer ljöd och de 600 inbjudna gästerna applåderade.

Nya Karolinskas stora entré är en ljusgård med loftgångar runt om. Där samlades personal, patienter och anhöriga för att få ta del av invigningen och titta på kungaparet.

Ett barn med kalt huvud rullade förbi i rullstol, en påminnelse om vad sjukhusbygget egentligen handlar om.

– Det är en ny byggnad som invigs. Syftet är att bota sjuka och rädda liv. Här ska högspecialiserad vård och världsledande forskning och utbildning bedrivas, sade Irene Svenonius.

Slutnota på 61 miljarder

Beslutet att bygga ett nytt sjukhus togs av landstingsfullmäktige 2008. Två år senare, i september 2010, tog kronprinsessan Victoria det första spadtaget.

Och nu står det klart, och det i utsatt tid. Det är första gången på över 40 år som Stockholm fått ett nytt sjukhus.

Men det kostar, fram till 2040 beräknas räkningen bli på 61 miljarder kronor.

Det hypermoderna sjukhuset är utrustat med den senaste tekniken och här ska patienter från hela länet som drabbats av allvarliga sjukdomar eller svåra skador få vård.

Ett sjukhus i världsklass

Och det har varit många turer med kostnader som ifrågasatts, jävmisstankar vid upphandlingar, skenande konsultnotor och inflyttning som kantats av problem.

Men idag är det firande som står på agendan.

– Äntligen! Jag är glad och stolt  och under året ska vi nu fylla hela byggnaden. Jag vill tacka all personal och medarbetare. Här ska bedrivas vård i världsklass, sade sjukhusdirektör Melvin Samson.

Mikael Stöhr, VD för Coor, som sköter sjukhusets servicetjänster, kontrade:

– Och vi ska leverera service i världsklass.

Kungen tillät sig att skämta lite under invigningen. Foto: Stefan Källstigen

Från loftgångarna kunde personal och patienter följa invigningen. Foto: Stefan Källstigen

Jan Andersson är landstingets forskningsdirektör. Foto: Stefan Källstigen