Sjukaste arkitektskissen: Barn i vikingahjälmar vallar älg

95 smålägenheter med integrerad inredning à la Kalle Ankas husvagn och pampig utsikt. Och barn som vallar en älg. Här är Erik Wallins planer för nya Stadshagen.

  • Publicerad 17:14, 11 aug 2015

De är lite artistiska.

Som Vårt Kungsholmen tidigare skrivit vill staden bygga fler bostäder än de 800 som först beräknades. Nu har ytterligare delar i jätteprojektet klarnat – och samtidigt väckt nya frågetecken.

För i planerna för byggherren Erik Wallins 95 ”smålägenheter”, ettor och tvåor på 30-46 kvadratmeter, döljer sig en älg som vallas av två barn iklädda vikingahjälmar.

Allt syns på de första arkitektskisserna.

Vårt Kungsholmen ringde Erik Wallin för att reda ut ett och annat.

Hrrrm. Älgen...?

– Ja, hur hamnade den där kan man fråga sig, ha ha. Vi har använt en utländsk renderingsfirma som vi tycker är bäst i världen och de är lite artistiska. Om man tittar framför så går det två barn i vikingahjälmar som vallar sin älg. Det var för bra att ta bort helt enkelt. Men vi säljer inga älgar, säger Erik Wallin, vd på Erik Wallin och skrattar.

Lägenheterna kommer att fördelas på två tio våningars hus. Det ena huset ska ligga uppe vid Stadshagsberget och det andra nere vid Karlbergskanalen, ungefär mitt emot Mariedals-huset.

– Vi brukar planera våra lägenheter efter läget och just där ville vi prova mindre lägenheter vilket är populärt nu när kvadratmeterpriserna är höga. Men det kommer vara smarta kvadrat, lite Kalle Ankas husvagn, med integrerad inredning. Vi har till exempel tittat på integrerade sängskåp men vi är inte där i planeringen än, säger Erik Wallin.

Stadshagen är underutnyttjat

Även om smålägenheterna är i fokus kommer det bli några större lägenheter i husen, det finns bland annat en möjlighet att slå ihop lägenheter högre upp i husen.

– Den övre mot Stadshagsklippan kommer ha en indragen takvåning med en eller två större lägenheter, det fick vi inte ha på den nere vid Karlbergskanalen, säger Erik Wallin.

Under början av hösten ska hela programmet för nya Stadshagen ut på samråd och Erik Wallin tror stenhårt på området.

– Det kommer givetvis bli ett fantastiskt läge. Hela Stadshagen är väldigt underutnyttjat, säger han.