Sjuka lärare drar ned betyget i skolranking

Upplands-Bro lyfter sig över 100 placeringar i Lärarförbundets skolrankning. Ändå rankas skolorna som sämre än hälften av alla andra i landet. Fler sjuka lärare kan vara en anledning.

  • Publicerad 08:48, 12 okt 2015

Lyftet kommer efter flera år av bottenplaceringar. Förra året låg kommunen på plats 284, det vill säga sex placeringar från bottenplatsen i landet. Låga betygsresultat i årskurs nio bidrog till att skolorna rasade med nästan 70 placeringar.

Nu verkar det som att trenden vänt. I år har Upplands-Bro lyft sig till 117 placeringar till plats 167, den största förbättringen sedan 2010.

Det är den andra mätningen i rad som ger Upplands-Bros skolor gott betyg. I april, när Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), presenterade sin mätning hamnade kommunen på plats 31, en förbättring med 202 placeringar jämfört med förra året.

– En stor anledning är att vi lyft oss kraftigt när det gäller betygsresultaten mellan 2013 och 2014. Och enligt de första mätningarna under 2015 så har vi lyft oss ytterligare jämfört med förra året, säger Kaj Söder, utbildningschef i Upplands-Bro.

En annan anledning tros vara Upplands-Bros relativt höga lärarlöner. I landet placerar sig kommunen på plats 17.

– Det är i och för sig något som kännetecknar många Stockholmskommuner. Att lönerna är något högre, säger Kaj Söder.

På andra områden har kommunens resultat legat helt still, eller till och med försämrats. Sjuktalen bland lärare i skola och förskola har stigit kraftigt de senaste åren.

– En trend som vi ser är att långa sjukskrivningar tenderar att bli ännu längre. Det totala antalet sjuktal har ökat under två års tid, från ganska låga siffror till relativt höga, säger Kaj Söder.

En utredning, som tros bli klar under hösten, ska utreda vad de höga sjuktalen beror på.

– I de allra flesta fall ser vi att det beror på få individer som har långa sjukskrivningar, vilket i sin tur ger stort utslag i statistiken. Därför är det viktigt att vi jobbar mer med rehabilitering i ett tidigt skede.

Grannkommunen Järfälla hamnar på plats 213. Det är betydligt sämre än förra årets placering då man landade på plats 160.

Fakta

Lyfte sig 117 placeringar

Upplands-Bros tidigare resultat från Lärarförbundets mätning ”Bästa skolkommun”:

2015: plats 167

2014: plats 284

2013: plats 215

2012: plats 220

2011: plats 191

2010: plats 209

Visa merVisa mindre

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49

Ventilationen på skola akutdålig

Kungsängen. Arbetsmiljöverket förbjuder Upplands-Bro kommun att använda Ekhammarskolans lokaler till skolverksamhet efter den 26 mars 2021 om inte en rad allvarliga brister som rör skolans ventilation åtgärdas.måndag 30/11 18:10