Sjuk och utsvulten häst avlivades akut

Hästen hittades så utmärglad och sjuk att den avlivades på plats. Ytterligare åtta hästar omhändertogs av polisen. Nu åtalas Vallentunabon för djur­plågeri.

  • Publicerad 16:10, 14 jan 2013

I april berättade Lokaltidningen Mitt i om hästarnas situation i Vallentuna. Undernärda med förvuxna hovar, lusangripna pälsar och utan skydd och vatten hittades sju av dem i sin hage.

I ett stall fanns ett sto med sitt föl. Stoet hade den allvarliga och smärtsamma sjukdomen fång. Frambenens hovben var deformerade och hade roterats inåt, enligt länsstyrelsens veterinärutlåtande. Hovarna var så långa att hästen knappt kunde röra sig, vilket gjorde att muskler förtvinade.

Hästarnas box var inte rengjord på länge. Stoet vars päls var lång och tovig, hade enligt djurskyddshandläggarna ett tjockt lager av lera, urin och avföring på magen och bakbenen. Hästens lidande var stort och den avlivades akut på plats. Fölet, liksom övriga sju hingstar, omhändertogs av polisen.

– Det fanns tydliga tecken på att hästarna inte fått ordentligt med mat och vatten. De var så hungriga att de till och med började äta av sin egen avföring, sa Linda Malmgren vid enheten för länsveterinärer på länsstyrelsen efter inspektionen.

Men den misstänkta Vallentunabon menar att anklagelserna inte stämmer. De sju hingstarna hade tappat i vikt, medger hon, men deras kost hade lagts om för att de skulle gå upp i vikt. Enligt henne hade stoet fått medicin men då hästen inte blev bättre hade hon beslutat om avlivning.

– Jag höll bara på att fixa så att någon kunde ta hand om fölet. Stoet mådde dåligt och jag lät det gå för långt. Men jag hoppades att hon skulle klara sig, säger Vallentunabon.

– Jag borde ha skött vissa saker bättre men jag är absolut ingen djurplågare.

Länsstyrelsen gjorde ytterligare kontroller under våren och sommaren som visade att kvinnan inte rättat till sådant hon blivit ombedd att göra. Bland annat hade flera hästar för långa hovar och ett stängsel satt så att djuren kunde skada sig.

Nu riskerar Vallentunabon att dömas för djurplågeri, vilket är ett ovanligt brott i Sverige. 2011 dömdes 12 personer för djurplågeri i Stockholms län varav endast två fick fängelse.

– Även om hästarna inte avsiktligt plågats är brottet i detta fall allvarligt. Annars hade de inte omhändertagits och avlivats, säger Joakim Johansson, gruppchef vid polisens djurskyddsgrupp.

De omhändertagna hästarna har fått nya ägare.

’’ Jag är absolut ingen djur­plågare. Den Misstänkta ­Vallentunabon