Sju våldsamma ingripanden av ordningsvakter

Senaste tiden har det inträffat flera uppmärksammade fall där ordningsvakter anklagats för övervåld. Händelserna har i flera fall filmats och blivit virala i sociala medier. Mitt i sammanfattar sju misstänkta eller redan dömda brott.

  • Publicerad 14:41, 27 mar 2019

1. Hötorget, tunnelbanan 31 januari 2019

En gravid kvinna sitter på gröna linjen med sin femåriga dotter. När två biljettkontrollanter ber henne visa upp sin biljett hittar hon den inte. Hon får en böteslapp som hon inte vill betala och ombeds gå av tunnelbanan vilket hon protesterar mot.

Ett flertal ordningsvakter tar över och försöker avvisa kvinnan. När tåget rullar in på Hötorget tar de tag i henne och släpar ut henne. På perrongen trycks hon ner mot en bänk och tumult uppstår. Händelsen filmas och klippet blir viralt på bara några timmar.

Två vakter stängs av i väntan på utredning inom vaktbolaget och både vakterna och kvinnan polisanmäls.

2. Östermalmstorg, tunnelbanan 19 januari 2019

En kvinna och hennes två manliga kompisar går av röda linjen vid Östermalmstorg. På perrongen tar de fram kameran och börjar fota varandra. Några ordningsvakter kommer fram och säger åt dem att inte överträda den vita linjen.

De kommer sedan tillbaka och anklagar kvinnan för att ha blottat brösten och sällskapet säger att det inte stämmer.

Ordningsvakterna tar tag i en av männen och när kvinnan säger att de överreagerar tar de i stället tag i henne och för henne hårdhänt till ett rum, medan hennes vänner stillsamt upprepar att hon inte har gjort något fel.

Händelsen polisanmäls men utredningen läggs ned, då det enligt förundersökningsledaren inte finns tillräckligt med bevis – trots att händelsen finns på film.

3. Åhléns city, 18 januari 2019

När Jöns Hellsing handlat på Åhléns city i centrala Stockholm lägger han varorna i sin privata kassa. På vägen ut stoppas han av två väktare som griper tag i honom och anklagar honom för att ha snattat. Han tvingas släppa väska och kassar och väktarna är övertygade om att han snattat – de tror inte på vad han säger.

Han tas till ett rum i varuhuset där det senare framkommer att han har ett kvitto på köpet av varorna som väktarna tror att han tagit.

Jöns upplevde väktarnas agerande som ett övergrepp och har polisanmält dem för att markera, även om han inte tror att anmälan kommer leda någonstans.

4. Kista galleria 5 januari 2019

Ett gäng killar på biblioteket i Kista galleria uppträder stökigt. Personalen kallar på ordningsvakter för att få ut pojkarna. Även den här händelsen filmas och klippet visar hur en ordningsvakt håller fast en tolvårig pojke, släpar honom genom gallerian och tvingar ner honom mot golvet.

Rädda barnen går några dagar senare ut och bedömer händelsen som barnmisshandel. Vaktbolaget utreder händelsen internt och polisen inleder en förundersökning.

5. Fridhemsplan, 27 maj 2018

Ett gäng vänner är på väg hem och ska ta tunnelbanan från Fridhemsplan. Vid spärrarna stoppas en man helt oprovocerat av två ordningsvakter. De puttar till honom i ryggen och hans fru börjar protestera verbalt. Hon brottas ner på golvet av en av ordningsvakterna som sätter sig gränsle över henne och håller om hennes hals i ett strypgrepp. Händelsen fångas på film.

Vännerna fullföljer inte polisanmälan men ändrar sig när de får höra om händelsen med den gravida kvinnan vid Hötorget. Det visar sig att två av ordningsvakterna är desamma som var med när den gravida kvinnan brottades ner på perrongen på Hötorget i januari i år, rapporterade DN.

6. Stureplan, 9 februari 2018

En kvinna är på en nattklubb vid Stureplan. En manlig ordningsvakt hotar henne och säger att han ska polisanmäla henne för brott – om hon inte har sex med honom. Så står det i åtalet mot honom som kom i mars 2019.

Ordningsvakten misstänks för våldtäkt och tjänstefel, samt för våldtäkt i ytterligare ett fall på en annan Stureplansklubb. Enligt åtalet tvingade ordningsvakten en kvinna att ha sex med honom, trots att hon visade att hon inte ville samt var berusad.

7. Gullmarsplan, bussterminalen 18 maj 2017

Det är torsdag kväll och en man i 50-årsåldern är på väg hem i sällskap av några vänner efter att ha sett en fotbollsmatch. Han har druckit och är högljudd. Två ordningsvakter säger åt honom att vara tyst. Enligt mannen själv säger han möjligtvis något provocerande till vakterna, men han gör inte motstånd och är inte våldsam.

Ordningsvakterna sätter handfängsel på honom för att ta med honom till det så kallade avräkningsrummet. Mannen är lugn och ligger helt still, men en av vakterna sätter sig på honom och kopplar ett benlås på honom. Efteråt har mannen så ont att han uppsöker sjukhus och det visar sig att ena benet brutits.

Mannen polisanmäler ordningsvakten för misshandel och i oktober 2018 döms ordningsvakten i tingsrätten till villkorlig dom och samhällstjänst på 100 timmar. Domen har överklagats till hovrätten.

Fakta

Ordningsvaktens befogenheter

  • Omhänderta personer som är för berusade
    Det kan vara att de inte kan ta hand om sig själva eller utgör fara för sig själv eller någon annan.
  • Avvisa personer som stör
    Om personen inte gör som ordningsvakten säger har hen även rätt att omhänderta.
  • Får använda våld – om ord inte räcker
    Dock aldrig mer våld än nödvändigt för situationen i fråga. Ordningsvakten är vanligtvis utrustad med batong och handfängsel. Ibland även hund eller skjutvapen, det senare är dock sällsynt enligt polisen.
Källa: Polisen
Visa merVisa mindre