Sju skolor öppnas för föreningslivet

Föreningslivet i Stockholm har stor brist på lokaler. Men det ska bli bättre. I början av 2017 öppnar sju skolor sina aulor, matsalar och klassrum under kvällstid och helger. Tanken är att de ska följas av betydligt fler.

  • Publicerad 15:49, 27 dec 2016

Körer, dans- och musikföreningar, schackklubbar och studiecirklar – det är några exempel på verksamheter som hundratals föreningar runt om i Stockholm driver. Det ideella engagemanget är stort – men det är också frustrationen över bristen på lokaler.

Samtidigt står mängder av skolor tomma under kvällar och helger. Där finns aulor, matsalar och klassrum som skulle kunna vara till god nytta.

– Det finns en stor vilja bland rektorerna att öppna skolorna för föreningarna, men vi måste förenkla systemet. Det finns praktiska, tekniska och formella trösklar som vi måste hyvla ner. Dessutom måste det vara kostnadsneutralt för skolorna att hjälpa till, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Mitt i har tidigare skrivit om den akuta bristen på träningstider för barn- och ungdomsidrotten i Stockholms stad, och om det arbete som nu görs för att öppna skolornas gymnastiksalar för idrottsklubbarna. Men även andra slags föreningar behöver alltså fler samlingslokaler. I budgeten för 2017 klubbade därför den politiska majoriteten ett beslut om att minst en ny skollokal per stadsdelsområde ska öppnas för föreningslivet under året.

Man startar med ett pilotprojekt där sju skolor ingår: Skärholmens gymnasium, Johan Skytteskolan i Älvsjö, Hässelbygårdsskolan i Hässelby-Vällingby, Abrahamsbergsskolan i Bromma samt Östbergsskolan, Lindeskolan och Bäckhagens skola som alla ligger i Årsta-Enskede-Vantör.

– Vi öppnar dessa skolor redan i början av året och ska arbeta fram ett system, som vi ska testar styrkor och svagheter med. Exempel på sådant som ska lösas är lås- och larmsystem, städning, entréförhållanden och avgränsningar så att risken för inbrott i datasalar och annat inte ökar, säger Olle Burell.

En viktig komponent är att få till ett smidigt bokningssystem. Här tittar man på de system som idrottsförvaltningen och kulturförvaltningen redan har.

Det finns 120 grundskolor och 30 gymnasier i Stockholms stad. Bara 18 av dem är i nuläget bokningsbara. Skolborgarrådets förhoppning är att de flesta av dem så småningom ska kunna användas av föreningslivet..

– Om pilotprojektet går bra är jag övertygad om att fler skolor vill haka på, och ingå i bokningssystemet. Det ger skolorna goodwill att vara en del av det lokala livet, säger Olle Burell och tillägger:

– Men skolornas behov går alltid först. Vi lyssnar noga på vad rektorerna har att säga.

 

Läs också:

Gymnastiksalar står tomma, trots hallbrist

Nya föreningen Folk får halv miljon i stöd

 

 

Fakta

Här är skolorna där föreningar kan boka in sig

Skärholmens gymnasium, Skärholmen.

Johan Skytteskolan, Älvsjö.

Östbergsskolan, Årsta-Enskede-Vantör.

Linneskolan, Årsta-Enskede-Vantör.

Bäckhagens skola, Årsta-Enskede-Vantör.

Hässelbygårdsskolan, Hässelby-Vällingby.

Abrahamsbergsskolan, Bromma.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre