Sju Glockpistoler saknas. Foto: Mostphotos

Sju pistoler har försvunnit från Regeringskansliet

Hela sju pistoler, 210 patroner och sju magasin har försvunnit från Regeringskansliet. Den första stölden anmäldes redan i april.

  • Publicerad 15:29, 7 dec 2019

Det var den 1 april i år som en Glockpistol anmäldes stulen tillsammans med ammunition och ett magasin. Därmed har sju pistoler försvunnit från Regeringskansliet.

Det är DN som i dag kommer med nya uppgifter om vapen som försvunnit från Regeringskansliet.

Renovering

När Securitas, ett av de bolag som bevakar Regeringskansliet, anmälde att pistolen var borta var fallet svårt att utreda. Någon inventering hade inte gjorts sedan i oktober 2018 och det var inte uppenbart att det rörde sig om en stöld. Fastigheten Rosenbad genomgår en renovering och därför sker omflyttningar i Regeringskansliets lokaler, som är utspritt över elva kvarter i city.

Vapnen finns på Regeringskansliet som beredskap ifall myndigheten skulle utsättas för terrorattacker. Att det under hösten försvunnit vapen därifrån var Dagens Juridik först att skriva om.

Vakt greps

Inte förrän efter höstens medierapportering om två andra stölder tog avdelningen för grova brott över. För en vecka sedan greps en 30-årig skyddsvakt misstänkt för stöld och grovt vapenbrott. Han är nu släppt.

Regeringskansliets säkerhetschef Fredrik Agermark är ny på sin tjänst sedan i måndags.

– Det ska inte kunna försvinna vapen från Regeringskansliet. Det är ett skyddsobjekt och det ställs väldigt höga krav på säkerheten här, säger han till DN som också skriver att Riksdagen bevakas av en egen vaktstyrka och att Regeringskanslets avtal med Securitas löper ut nästa år.