Al-Azharskolan i Vällingby. Foto: Matilda Klar

Sju personer åtalas i ekohärva kring muslimsk friskolekoncern

Sju personer åtalades på torsdagen för grov ekonomisk brottslighet med koppling till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar. Enligt åtalet har sammanlagt 11 miljoner kronor förts ut ur stiftelsen. – Det är huvudsakligen skattemedel som skulle ha gått till skolverksamhet, säger åklagaren Lisa Hermanrud till Mitt i.

  • Publicerad 10:48, 25 apr 2019

Åtalet gäller trolöshet mot huvudman i två fall, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Fem av de inblandade är tidigare styrelseledamöter i Al-Azharstiftelsen, som driver friskolor i bland annat Vällingby och Hjulsta.

– Min bedömning är att styrelsen genom att flytta ut pengarna från skolverksamheten till den externa bolagsgruppen har agerat i strid med stiftelsens ändamål som är att bedriva skolverksamhet, vilket innebär att man gör sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och förundersökningsledare i ärendet.

Syftet har, enligt åtalet, varit att pengarna skulle gå till bankverksamhet som skulle startas i bolagsgruppen. Bankplanerna stoppades dock av Finansinspektionen, som på våren 2016 avslog bolagsgruppens ansökan.

Grov trolöshet mot huvudman är ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

En tidigare ordförande för Al-Azharstiftelsen åtalas även för att bakom ryggen på övriga styrelsemedlemmar ha sålt en tomträtt för fyra miljoner kronor men ljugit om köpeskillingen. Det ska ha orsakat ett dotterbolag förluster på över två miljoner kronor – pengar som även de gick till bolagsgruppen som skulle starta bank.

Samme person åtalas också för grovt penningtvättbrott i samband med en misstänkt bolagsplundring i Göteborg.

Det var i mitten av november i fjol som Ekobrottsmyndigheten slog till mot stiftelsen. Fem personer, fyra män och en kvinna, greps och häktades. Fyra av dem släpptes ur häktet i december, men en av männen sitter fortfarande häktad i väntan på rättegången.

Utöver de som suttit häktade har ytterligare två personer åtalats för bokföringsbrott.

Tre av de åtalade har, som Mitt i tidigare berättat, även haft centrala roller i en stiftelse som samlar in pengar till bygget av en stor moské i Rinkeby.

Förutom skolpeng från kommunen har Al-Azharstiftelsen i Örebro, Al-Azharstiftelsen i Vällingby samt ett dotterbolag till Al-Azharstiftelsen i Vällingby under perioden 2015 till 2018 tagit emot 14 olika statsbidrag, totalt cirka 14 miljoner kronor. Skolverket har inlett en granskning av hur de medlen använts. Den väntas bli klar inom några månader.