Den 9 februari mördades en 19-åring vid kundvagnsskjulet på parkeringen utanför Fisksätra centrum.

Nu åtalas en 18-åring för mord och ytterligare sex personer, mellan 16 och 20 år, för grov misshandel. Några av de misstänkta åtalas också för grovt vapenbrott, narkotikabrott och dopningsbrott.

https://www.mitti.se/nackavarmdo/mordet-skakar-fisksatra-jag-kanner-radsla-for-mitt-barn/repvbj!LYahGhfCpSkroB1Bbl8yMw/

”Avskild plats”

Enligt åklagare Helene Gestrin såg de misstänkta 19-åringen i Fisksätra centrum och tyckte att han ”betedde sig störigt”.

– Han var inne i köpcentrumet och stod och talade i telefon. Och de åtalade störde sig på honom för att han inte var därifrån och tog plats i det offentliga rummet.

Övervakningsfilm visar hur de sju misstänkta konfronterar 19-åringen utanför Ica Supermarket. Klockan 19.39 för de ut honom till parkeringen utanför centrum. De attackerar honom med sparkar och slag och 19-åringen svarar med att göra utfall med en kniv. Klockan 19.41 springer de sju misstänkta från platsen och 19-åringen faller till marken vid kundvagnsskjulet.

– Målsäganden drar i händelseförloppet kniv och gör också utfall mot de misstänkta. Han blir då utsatt för mer våld och i slutändan också skjuten. 18-åringen medger att han har avlossat det dödande skottet men att han inte har avsett att döda. Han menar att han har handlat i nödvärn eftersom han var rädd att bli knivskuren, säger Helene Gestrin.

Efteråt hade 18-åringen ytliga sårskador på huvudet, halsen och bålen. Rättsläkaren kan inte utesluta att en knivspets har orsakat skadorna. Flera av de övriga misstänkta hade också ytliga sårskador, hudavskrapningar och blåmärken.

18-åringen berättar i förhör att han riktade vapnet mot 19-åringens knä och inte hade för avsikt döda honom.

– Jag tog fram vapnet för att han ska sluta och jag hade inget annat val. Antingen hade han dödat mig eller så hade jag försökt få stopp på det på något sätt.

Omgjord tårgaspistol

19-åringen sköts med ett omgjort tårgasvapen med lasersikte som träffade halsen.

– Det var en tårgaspistol som är lätt att importera. Sedan gör man om det från ett ofarligt luftvapen till ett som går att ladda med skarp ammunition. Han sköts med en helt vanlig kula, säger Helene Gestrin.

Polisen tog ner sina övervakningskameror i Fisksätra redan förra sommaren och hade därmed inte möjlighet att följa händelseförloppet i realtid. Däremot fångades mordet av Stena fastigheters kameror.

– Kamerorna har haft väldigt stor betydelse för utredningen. När det gäller skjutningar, mord och grova brott på offentlig plats blir det ju ofta ett väldigt snabbt händelseförlopp som är svårt för utomstående att hinna uppfatta. Allmänheten blir ju ofta uppmärksam när ett skott går av men har svårt att hinna identifiera personer. Kameran fångar ju hela händelseförloppet. Utan kamerorna hade det här varit mycket svårare och kanske inte möjligt att klara upp, säger Helene Gestrin.

Hade polisens kameror kunnat förhindra mordet?

– Jag vet inte hur de kamerorna satt men det är ju ett ganska snabbt händelseförlopp vi talar om, i runda slängar tio minuter. Och från det att det våld utdelas till att skottet avlossas är det någon minut.

Hon framhåller att även Nackapolisen har haft en avgörande roll i utredningen.

– Polisen i lokalområdet var väldigt effektiva med att spåra och gripa de misstänkta direkt på kvällen.

https://www.mitti.se/nyheter/sju-anhallna-efter-misstankt-mord-i-fisksatra/repvbj!RPPb9pnj6oFildSqISOdA/

https://www.mitti.se/nackavarmdo/mordet-skakar-fisksatra-jag-kanner-radsla-for-mitt-barn/repvbj!LYahGhfCpSkroB1Bbl8yMw/