Lisa tror max tre, medan Gerry och Maria tippar att vi går till doktorn sju gånger per år. Foto: Ingrid Johansson

”Sju läkarbesök om året, kanske?”

Stockholmaren går till doktorn nästan fyra gånger per år i snitt. Flera som svarade på Mitt i:s minienkänt trodde att läkarbesöken var fler.

  • Publicerad 17:56, 3 nov 2018

Invånarna i Stockholms läns landsting är högkonsumenter av sjukvård. Det visar siffror i Sveriges kommuner och landstings, SKL:s,  sjukvårdsrapport.

Till exempel går vi till doktorn 3 698 gånger per år per tusen invånare, alltså nästan fyra gånger. Motsvarande siffra för riket är 2 836.

Hur ofta tror du att folk går till doktorn? Vi ställde frågan till några personer i Söderort.

Maria: Sju gånger kanske? Jag har ju varit hos doktorn tre gånger bara hittills i år.

Vi stöter ihop med Maria och Lisa som promenerar med barnvagn i Årstadal. Maria tippar på sju läkarbesök, medan Lisa tror max tre.

Lisa: Max tre gånger, om jag utgår från mig själv. Jag har inte varit hos doktorn sedan 2011, tills nu när jag fick barn.

Henrik Hoffström menar att det beror på ålder:

– I min ålder kanske två gånger om året, för äldre uppemot tio. Jag tror inte att vi överkonsumerar vård, snarare att det är svårt att få en tid på vårdcentralen och då går man till akuten i stället.

Även Jenny Andersson är inne på ålder:

– Jag går högst en gång, men pensionärer går förstås oftare. Vissa går nog till doktorn ofta för att de vill ha uppmärksamhet.

Gerry Sandin tror att antalet läkarbesök skjuter i höjden om man räknar in de digitala besöken. Sju gånger per år gissar han är snittet.

Gerry: Sju gånger, inklusive digitala läkarbesök. Om vi överkonsumerar? Både ja och nej. Jag bodde i Alby i 27 år och där tror jag att många söker vår för sällan.

Även när det gäller besök hos andra inom vården än läkare ligger Stockholm högt, fem besök per år jämfört med rikssnittets fyra.

Vi söker oss också till akuten oftare, 262 besök per tusen invånare och år mot snittet på 247 besök.

 

Fakta

Fler besök än resten av Sverige

Antal besök per tusen invånare och år

Akutmottagning: 262 (riket 246)

Läkarbesök: 3 698 (riket 2 836)

Andra besök än läkarbesök: 5 000 (riket 4 064)

Vårddagar: 861 (riket 757)

Källa: SKL
Visa merVisa mindre