Sju personer fick åka till sjukhus och all dropp gick åt. Foto: Olle Anrell

Sju fördes till sjukhus under varma maratonet

Relativt få bröt ändå loppet – trots att all dropp längs banan gick åt. – Det är ett gott betyg åt löparna, säger presskommunikatören Lorenzo Nesi.

  • Publicerad 10:52, 3 jun 2018

Sju procent av de 15 755 startande fick bryta Stockholm Marathon under den stekheta lördagseftermiddagen.

– Ett vanligt år med drägligt väder brukar fem procent bryta, säger Lorenzo Nesi, presskommunikatör för Stockholm Marathon.

Värre år har funnits

Under de två värsta väderåren 2007 och 1982 fick 13 procent bryta.

Vad beror det på att det ändå var relativt få som bröt i år?

– Det är ett gott betyg åt deltagarna som har lyssnat på alla råd som har gödslats ut under veckan. Sedan tog nog många av dem som inte var tillräckligt tränade beslutet att inte starta, säger Lorenzo Nesi.

Hur många fick uppsöka vård?

– Värstingfallen, som vi kallar de fall när en löpare får åka till sjukhus, var sju stycken. Fem var uttorkade och två hade frakturer. Det är lite mer än ett vanligt år, men inget speciellt, säger Lorenzo Nesi.

Men att det var tufft på banan visar inte minst att all dropp längs med banan gick åt.

– Det visar att många var uttorkade, mådde illa och kräktes. Den lilla mängd näring man har kvar gick åt då, säger Lorenzo Nesi.

Många andra maror börjar tidigare – kan det vara aktuellt även i Stockholm?

– Ingenting är ristat i sten. Under mina 20 år har starttiden backat från 15 till 14 och nu till 12, mycket på grund av trafikskäl. Men vad jag har hört finns inte några sådana diskussioner just nu, säger Lorenzo Nesi.