Vännerna Signe Hansson, Ulla Wessel och Birgitta Engstrand tar sin tillflykt till naturen i coronatider. Foto: Åsa Sommarström

Sju coronasäkra utflykter i Solna

Coronaviruset ställer till det – men det finns fortfarande säkra sätt att umgås. Här är sju garanterat coronasäkra utflykter du kan göra i Solna.

  • Publicerad 05:54, 26 maj 2020

Signe Hansson, Ulla Wessel från Solna och Birgitta Engstrand från Upplands Väsby tar en paus vid Ekebysjön i Danderyd. Vännerna har anpassat sina sociala liv under coronakrisen men de har inte slutat umgås.

Sedan i vintras har de åkt på utflykter tillsammans i och kring Solna, bland annat till Slottsparken i Karlberg.

– Det beror på coronan. Vi ses inte på annat sätt än utomhus. Allt umgänge är bra och vi har sett vintern bli till vår. Man får följa naturen, säger Solnabon Signe Hansson.

”Det är klart att man saknar bokklubben och syjuntan”, säger Signe Hansson, här med vännerna Ulla Wessel och Birgitta Engstrand.

Ses minst en gång i veckan

Vännerna turas om att bestämma nästa mål och de ses minst en gång i veckan. Nästa gång ska de till Rosersberg och titta på vattenbufflarna vid naturreservatet Fysingen. 

– Det är klart att man saknar bokklubben och syjuntan, säger Signe Hansson. Men det här är ett bra alternativ fast en del vågar inte ens ses så här. 

Vill du ha andra tips på utflykter i Solna? Se vår guide:

Fakta

Sju utflykter i Solna - i coronatider

Ulriksdals slottsträdgård

En klassiker. Kom hit och betrakta blomsterprakten, ta en fika eller gosa med huskatterna Giggs och Brorsan. Varning för trängsel vid vackert väder.

Var: Slottsträdgårdsvägen 8, Solna.

När: Öppet vardagar 10–18, helger 10–17.

Kafe Sjöstugan

Kaféet med en av Solnas mysigaste utomhusmiljöer håller öppet i coronakrisen. Inomhusdelen är stängd men från den 6 juni har man öppet precis som vanligt, sju dagar i veckan. Har du tur lyckas du pricka in en av de spontana spelningarna på utomhusscenen. Ta med badkläder, här finns en badbrygga!

Var: Pipers väg 22, Bergshamra.

När: Varje helg i maj och sju dagar i veckan fr.om 6 juni

Hagalund

Föreningen Ett Levande Hagalund anordnar allt från tipspromenader till skräpplockardagar. I coronatider hjälper de också till att rusta upp din cykel med hjälp av föreningen Cykelköket. Ta med hojen, meka med vänner och avsluta med en cykeltur i Hagaparken.

Var: Cykelköket, Spetsgatan 4, vid Villa Odin

När: Tisdagar 12.00-19.30 och torsdagar 12.00-18.00

Kungliga Nationalstadsparken

Hette tidigare Ekoparken och de norra delarna ligger i Solna. Här finns bland annat Victoriaväxthuset, Europas största bestånd av grova ekar och 100 häckande fågelarter. Firar 25 år i år!

Tips för friskusar: Ta en cykeltur på den 36 km långa cykelleden mellan Ulriksdal och Blockhusudden.

Var: Från Ulriksdal till Djurgården.

Konditori Vasaslätten

Utomhuskonditoriet i Hagaparken ligger på den plats där Gustav III hyrde ett torp på 1700-talet. Ta cykeln hit, käka en bulle och känn historiens vingslag.

Var: Hagaparken

När: Vanligtvis öppet mellan 11-17

Norra begravningsplatsen

Det kanske låter det inte så upplyftande med en utflykt till en kyrkogård, men faktum är att Norra begravningsplatsen i Solna är värd en omväg. Kyrkogården som formgavs av bland annat Gunnar Asplund rymmer 33 000 gravar och har en judisk och en katolsk begravningsplats, båda från 1800-talet.

Här ligger August Strindberg, Siri von Essen och Ingrid Bergman – för att nämna några.

Var: Solna kyrkväg.

Igelbäcken, Lötsjön och Råstasjön

Bota tristessen med en skogstur. Solna har gott om naturreservat. Här hittar du en bra guide.

Visa merVisa mindre