Sjötrafik AB förlorade slaget om skärgårdstrafiken. Foto: Mostphotos

Sjötrafik AB: Oklar och dålig dom – vi överklagar

Bolaget förlorade upphandlingen av skärgårdstrafiken, stämde landstinget men åkte på en miljonsmäll i tingsrätten. Nu överklagar de domen.

  • Publicerad 19:39, 22 okt 2018

Stockholms sjötrafik AB:s VD Anna Öberg är inte nöjd med tingsrättens slutsatser:

– Det är en oklar och bitvis dålig dom. De har inte bemött våra invändningar mot hur avtalen tilldelats. Vi kan inte annat än överklaga, säger hon.

Tingsrättens resonemang om att landstinget visserligen gjorde fel när båttrafiken i mellanskärgården upphandlades, men att det inte är visat att Sjötrafik AB skulle vunnit upphandlingen felen förutan, ger hon inte mycket för.

Behandlades olika

Enligt henne hade de det bästa anbudet efter bolaget TRSM, som tog hem avtalet.

Men landstinget struntade i att TRSM hade bristande finanser och saknade teknisk kompetens, menar hon, och det har inte tingsrätten tagit ställning till.

I sin överklagan till hovrätten kommer bolaget att hävda att landstinget inte behandlat anbudsgivarna lika.

Bolaget fick lägga ner

Risken är förstås att hovrätten inte beviljar prövningstillstånd. Då står de där med landstingets rättegångskostnader, plus sina egna.

– Det är tungt. Men det är också väldigt tungt att förlora hela sin verksamhet på grund av landstingets agerande. Det är värt kostnaden för att få det prövat, säger Anna Öberg.

På landstinget är det lättare tongångar:

– Vi är givetvis nöjda med utgången. Eftersom domen kan överklagas vill vi avvakta med att säga något ytterligare. Vår organisation har redan gått vidare och fokuserar för fullt på den nya sjötrafikupphandlingen, som är pågående, säger Christian Hoffman, presskommunikatör vid trafikförvaltningen.

I december ska den nya upphandlingen vara klar.