Anders Franzéns park i Henriksdalshamnen är oerhört omtyckt men har anmälts för att vara för farlig. Konstnären Tor Svae som utformat lekplatsen är kritisk. Foto: Stockholms stad/Andreas Enbuske

Sjöstans populära lekplats anmäld: "Farlig för barn"

Den populära lekplatsen i Anders Franzéns park har anmälts för att vara farlig. Nu byggs den om. Men konstnären bakom parken är upprörd. ”Inga barn har skadats” säger han.

  • Publicerad 14:35, 31 mar 2016

Temalekplatsen i Henriksdalshamnen har blivit oerhört omtyckt för sitt påkostade skeppsvarv i miniformat gjort av konstnären Tor Svae, som bland annat stått för utställningar på Junibacken och Mulle Meck-lekparken i Järvastaden.

"Allvarliga brister"

Men där många barn sett en rolig plats för lek såg andra faror. Lekplatsen har anmälts till Konsumentverket för säkerhetsbrister och efter en inspektion måste den nu byggas om.

– Vi har sett allvarliga brister som hål där barn kan fastna med sina huvuden och glipor där fingrar eller snoddar på jackor kan fastna. De här öppningarna måste stängas till. Det kräver inga stora åtgärder men det kan vara väldigt farligt om inget görs, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket.

Stadsdelsförvaltningen håller nu på att göra om lekplatsen efter myndighetens kritik och tar samtidigt bort alla lösa föremål.

Inga incidenter

Att parken anmälts för bristande säkerhet gör Tor Svae upprörd.

– Jag har satt fast allt som är farligt. Det ska inte kunna hända något allvarligt här. Så bygger inte jag lekparker men jag är för en kreativ lek, säger han.

Kenneth Kempendahl, stadsmiljöchef på Södermalm, säger att inga allvarliga incidenter har inträffat i parken men att stadsdelen måste följa reglerna för leksäkerhet.

– Det är vårt ansvar. Då kan det bli så att lekvärdet minskar men säkerheten går först av allt. Den ger vi inte avkall på, säger Kenneth Kempendahl.

"Lek med barnen"

Tor Svae säger att han inte har problem med att ändra på lekplatsen men han är skeptisk till föräldrarnas agerande.

– Jag tycker det är ett skämt att anmäla parken. Om föräldrar är oroliga kan de prata med mig. Sen uppmanar jag föräldrar att leka med sina barn istället för att sitta och prata i telefonen, säger han.