Fyndplats. En av sakerna som är att vänta under Sjöstadsdagen är loppmarknad. Foto: Sjöstadsföreningen

Sjöstadsdagen tillbaka – med råge

Många är eventen som fått ta uppehåll på grund av pandemin, men i höst gör flera comeback. En av dem är Sjöstadsdagen som siktar på att i år bli större än någonsin.

  • Publicerad 13:55, 2 sep 2022

Tidigare år har runt 8000 personer samlats för dagen, men efter två års paus har festivalområdet med Luma Park i centrum i år dubblats och programtiden likaså.

– Vi känner att det finns ett behov hos Sjöstads- och Södermalmsbor att samlas efter den långa pandemin. Det är något alla sett fram emot, vår stora folkfest, säger Poul Heie, ordförande i Sjöstadsföreningen.

På programmet finns punkter för alla åldrar – från ponnyridning och ansiktsmålning för de allra minsta till aktiviteter som träning för seniorer. Dessutom väntar bland annat allsång och konserter med elever acapellagrupper och barbershopkörer.

Sjöstadsdagen ställs in – återuppstår nästa vår

Politiska samtal

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) inviger festivalen, vilket följs av en debatt om gängkriminalitet med riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner. Rubriken är "Ett år efter mordet på Einár".

– Vi ville uppmärksamma hur gängkriminaliteten påverkar områden utöver de som är socialt utsatta, säger Poul Heie.

Efter debatten följer eftersnack med journalisten Diamant Salihu, Timbros vd Benjamin Dousa och Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Mat på söndagen

Nytt för i år är även att festligheterna fortsätter på söndagen med Smaka på Sjöstan, där det på Luma går att prova mat från lokala restauranger.

Vad ser du mest fram emot?

– Folkfesten, att se människor samlas igen på ett stort event. Att det finns aktiviteter för alla åldrar, från 0 till över 100, det är roligast.

Program

Lördag 3 september – Sjöstadsdagen

10:00–10:45 Knattelopp för cirka 500 barn 2–10 år.

10:50–11:00 Invigning av finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

11:00–12:00 Debatt om gängkriminalitet med riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner.

12:00–21:00 Körer i världsklass, elevkonserter, dansstopp och jazzband.

3–4 september – Smaka på Sjöstan

11–21 Prova på olika kök från restauranger i Hammarby sjöstad.

Mer information hittas på sjostadsforeningen.se

Källa: Sjöstadsföreningen

Visa merVisa mindre