Sjöstadsborna har högsta inkomsterna

Bor du i sjöstan? Då tjänar du troligen bra. Men skillnaderna på Söder är stora. På andra sidan Årstaviken är inkomsterna nästan 100 000 lägre.

  • Publicerad 16:20, 23 jun 2014

Färska siffror om stockholmarnas inkomster visar inte oväntat på stora skillnader mellan olika delar av stan. I innerstan ligger snittinkomsten på 403 400 kronor om året vilket är 29 procent mer än ytterstans 312 600. Och inom tullarna ligger Östermalmsborna i topp med 442 100 kronor medan Söders invånare fortfarande ligger lägst med 364 600.

Men skillnaderna kan också vara stora inom stadsdelarna.

På Söder tjänar sjöstadsborna mest. Bara någon kilometer över Skanstullsbron ligger inkomsterna betydligt lägre. I det område som kallas Västra Katarina och ligger väster om Götgatans södra del är snittinkomsten lägst på Söder.

– Generellt kan vi i många städer se en ökad polarisering i inkomster mellan olika områden. Det är inte nödvändigtvis så att det leder till ökad segregering. Men vi ser att skillnaderna mellan stadens olika delar ökade kraftigt på 90-talet. Och sedan har de hållit i sig. Det är också en del av en global trend, säger Helen Slättman, samhällsanalytiker på stadsledningskontoret.

Kvinnorna i sjöstan tjänar visserligen mest på Södermalm men ligger med sina 359 200 ändå långt under männens 486 100. Skillnaden mellan könen är därför större i sjöstan än mellan området som helhet och Västra Katarina.

Sjöstadsborna kan också vara nöjda med sin löneutveckling. Mellan 2002 och 2012 höjdes deras inkomster med hela 50 procent. I Västra Katarina var ökningen mer måttliga 34 procent.

Men allt beror på vad man jämför sig med. Sjöstadsborna toppar visserligen Söders inkomstliga men ligger ändå bara 3 000 kronor över det lägsta snittet på Norrmalm, som finns i Västra Matteus församling. Och i Västra Katarina kan man å andra sidan trösta sig med att ligga högre än ­ytterstadssnittet.

– Man ska komma ihåg att den som har lägst inkomster i Stockholm fortfarande tjänar mer än på många håll ute i landet, säger Helen Slättman.

Fakta

Södra Hammarbyhamnen leder ligan

Inkomsterna gäller 2012 för personer 20–64 år.Källa: Sweco