Växer. Gör facebookgruppen, som bland annat drivs av Lill Grebing, på bild med Carl Grebing till vänster. På bild till höger: Elias Warg, Jenny Andersen Salomonsson, Eva Thoreson och Anna Sundberg. Foto: Joakim Säll/Lars Thoreson

Sjöstadsborna får en egen rekoring

Rekoringar dyker just nu upp i Stockholms alla hörn och kanter. Nu startas en upp för Sjöstadsborna.

  • Publicerad 15:16, 3 sep 2020

Reko, eller en såkallad rekoring är ett koncept där kunder beställer mat från odlare, uppfödare och småföretagare via facebookgrupper. Sedan samlas alla säljare på en förutbestämd plats dit köparna får komma och hämta sina varor.

– Det är en väldigt häftig känsla. Att se alla producenter samlade när de säljer sina ägg, sin skörd eller sitt kött. Man måste nästan uppleva det för att förstå kraften i det, säger Lill Grebing. Hon är en av de producenter som kommer att sälja sina varor via den nya rekoringen.

Facebookgruppen, Reko Stockholm Hammarby/Sickla, startades för bara ett par veckor sedan. De har just fått ett ja från Sickla Köpkvarter där utlämningen av maten ska ske.

– Vi ser att det finns en stor efterfrågan i det här området. Målet just nu är att få gruppen att växa. Vi vill ha omkring 1500 medlemmar innan vi går ut med det första försäljningsdatumet, säger Lill.

Odlar i fraktcontainer

Lill driver tillsammans med sin man Carl Grebing företaget Cubegreens som odlar sallater, kål och örter i en ombyggd fraktcontainer i Sickla. De har sålt sin skörd i olika rekoringar runt om i Stockholm sedan i mars. 

– I samband med corona tappade vi många restaurangkunder. Så det här är en bra möjlighet för oss att nå ut direkt till slutkonsument istället.

Varför tror du att konceptet reko har blivit så populärt?

– Livsmedelsproduktionen idag är ofta industriell och storskalig med långa transporter och många mellanhänder. Jag upplever att fler och fler vill veta var maten de äter kommer ifrån. Reko möjliggör en helt ny marknad för lokal mat.