Sjöslag på Mälaren - varje vecka

Kanske har du sett de cirka 50 segeljollarna som samlas på fjärden mellan Bromma och Mälarhöjden varje onsdag? Där pågår en poängjakt i det klassiska ”Kvällsköret”.

  • Publicerad 09:54, 29 maj 2015

Mälarhöjdens kanotsällskap är ett segelsällskap med lång historia. Klubben startade 1946 och har alltså i många år seglat på fjärden mellan Bromma och Mälarhöjden. Många av klubbens medlemmar har sina båtar i Ålstens båtsällskap. Varje onsdag träffas kring 50 seglare ute på mälarens vatten för att göra upp ”Kvällsköret”, en liga där varje onsdagstävling räknas om till poäng.

Tävlingen har hållit på i ungefär 17 år, och ligan körs från första onsdagen i maj till sista onsdagen i september. Birger Törnqvist, som har medlemskap i klubben sedan 1965, berättar att det alltid har seglats här utanför.

– Vi seglade här ute på 70-talet. När jag kom tillbaka till klubben för 17 år sedan blev det som en snöbollseffekt. Sedan har det bara blivit fler och fler, säger han.

Enligt vissa är kvällsseglingen legendarisk, klart är i alla fall att den är väldigt unik. Det är tal om att det kan vara den största racet i världen.

– Jag tror inte att det finns någonstans i världen där det är så här regelbundna kappseglingar med den här typen av jollar, säger Birger Törnqvist.

För dem som deltar är onsdagskvällarna heliga. Det gäller att inte missa en enda, någon åker till och med in från Sandhamn varje onsdag under sommaren för att delta.

Kör från Oxelösund

En annan som åker långt är Per Redemo. Varje onsdag kör han upp från Oxelösund utanför Nyköping för att delta.

– Det roliga är att vi som seglat jolle i Stockholm känner varandra från 60-talet, säger han medans han gör sig redo för att ge sig ut.

Båtarna ska riggas och mastas på, själva ska seglarna få på sig våtdräkter. Det blir ett enkelt svar på varför han åker hit varje onsdag.

– Livet. Jollesegling är livet, eller i alla fall en stor del av det. Det är enkelt, fartkänslan är stor. Det är en kombination av att kunna segla, läsa vinden och vindvridningen rätt.

När det börjar närma sig start seglar jollarna ut från respektive hamn. Ungefär hälften av de seglarna som deltar kommer från Brommasidan. Bortåt Mälarhöjden till syns fler och fler vita segel.

– Det är spännande, man får tävlingskänsla även fast det är så enkelt. Vi kommer ner hit vid fem, fixar båtarna och sedan seglar vi ungefär en och en halv timme, säger Birger Törnqvist.

– Men det är hårt med regler och allt. Det växer ut horn på en del men det ska vara med glimten i ögat.

Göran Uggla, som varit med och seglat i 15 år intygar att det är tävling på blodigt allvar.

– Det är världens hårdaste kappsegling. Det är skitnervöst och man känner av det under dagen och kollar vädret.

Snackar och seglar

Ute på fjärden sluter seglarna i Bromma upp med dem från Mälarhöjden. Men här är alla vänner och alla är MKS:are. Det utbyts en del ord under seglingens gång.

– Klart att man sitter och snackar lite ibland, så blodigt allvar är det inte. Men vissa snackar för att få en ofokuserad, säger Birger Törnqvist.

I dag är han hare, vilket innebär att han ska gå ut allra först med de andra bakom sig. När starten går är det fokus och allvar. Men allra mest betyder nog ändå gemenskapen.

– Det är kul att träffa kompisarna, det blir så att man umgås med dem till vardags också. Ofta går vi ut och tar en hamburgare efteråt, säger Birger Törnqvist.

Seglarna som har sina båtar i Mälarhöjden har dock en fördel enligt ”bromma-seglarna”.

– De har en bastu. Så de kan gagga ihop sig där efteråt. Vi har velat ha en bastu länge, säger Birger Törnqvist.

Kvällsköret

Arrangör: Mälarhöjdens Kanotsällskap.

Var: På fjärden mellan Ålstens båtsällskap och Mälarhöjdens kanotsällskap.

När? Onsdagar, med start klockan 18:00. De seglar från första onsdagen i maj till sista i september.

Vilka? Ett 50-tal deltar, i åldrar från 16 år upp till högre pensionsålder.

Hur? I laserbåtar, en större jolle som seglas av en person.

Visa merVisa mindre