Sjöräddningens hund räddar folk i skärgården

Sjöräddningshunden Salt känner vittring av människa på 1 500 meters håll. Och han kan räkna in folk också.

  • Publicerad 14:55, 19 maj 2018

När Rikard Kullenberg säger ”Kom Salt, nu ska vi jobba” vet inte hunden till sig av glädje.

Han springer skällande före ut på bryggan och ombord på båten, Stockholms sjöräddningssällskaps Rescue Rebecka af Odd Fellow, som ligger vid Hammarbyslussen.

– Salt gillar att jobba, konstaterar husse.

Rikard Kullenberg är en av 60 frivilliga sjöräddare i länet, som går runt på ett jourschema och är beredda att rycka ut dygnet runt när larmet går. Det kan handla om olyckor till sjöss, båtar i sjönöd – och försvunna personer.

Rikard Kullenberg är befälhavare och hundförare vid Sjöräddningssällskapet.

Det är just att hitta försvunna människor som är Salts uppdrag.

– Han kallas ut av Sjöfartsverket, som samordnar all sjöräddning. Det kan handla om att gå ut med båt, eller med helikopter, säger Rikard Kullenberg.

Hund och förare alltid redo

Hund och hundförare ska vara redo att kliva ombord inom 15 minuter. Rikard Kullenberg bor i Årsta, så han har nära till både Södersjukhusets helikopterplatta och Hammarbyslussen.

Den här dagen ska Salt träna. Räddningsskeppare Janne Hallström styr ut genom Hammarbykanalen. Salt ställer sig i fören, med nosen i vädret.

När uppdraget är att hitta en människa som försvunnit kör båten vinkelrätt mot vinden i området där man tror personen kan finnas.

Hunden kan på så sätt söka av och fånga upp vittringen. Blir det napp ger han skall och ställer sig i rätt riktning med kroppen.

Sedan sätts han i land och söker upp personen.

Räknar in hur många han ser

Nu kör skepparen nära Djurgården. Människor passerar på strandpromenaden, men dem är Salt inte intresserad av. Men bakom ett buskage finns två personer, som man inte kan se. Salt ger skall.

– Han är tränad att söka efter försvunna, och räknar därför in de han ser. Det är när han känner vittring på människor han inte ser som han markerar, berättar Rikard Kullenberg.

Salt ger skall när han får vittring av människa som han inte kan se.

Nu får Salt klappar och beröm. Sedan säger husse ”färdig” och gör en svepande rörelse med handen. Salt är ledig.

Han är en sex år gammal australian shepherd och har tjänstgjort i tre år. Utbildningen tar lång tid och innebär mycket träning. Det finns bara åtta sjöräddningshundar i Sverige, varav två i Stockholms län.

Salt kallas ut 5-6 gånger om året, berättar Rikard. Det senaste tillfället var sedan en person hoppat från en bro, då de hjälpte polisen att söka.

– Salt markerar för människor i vatten på tio meters djup, och i luften känner han vittring på en och en halv kilometers avstånd. Han är bara tränad att söka efter levande människor. Polisen har hundar som söker efter avlidna.

Ville bli sjöräddare redan som liten

Rikard Kullenberg är it-konsult och kan kombinera jobbet med uppdragen för Sjöräddningssällskapet, där han varit aktiv i åtta år.

– Jag växte upp på Vindö i skärgården och har sett sjöräddningens båtar sedan jag var liten, och har alltid tänkt att det där, det ska jag också göra, säger han.

Han är både befälhavare och hundförare, och går även ut på larm där det inte behövs hund. Han har gjort insatser vid stora tillbud, som när en person omkom i en isränna utanför Berga eller när en fiskare försvann i Mälaren på julafton.

Men vanligare är larm om kanoter som hittats flytande upp och ner, folk som rapporteras saknade sedan de förirrat sig ute på någon ö, eller som ramlat i vattnet från en båt.

Då kan det vara tack vare Salt som de försvunna personerna kommer tillrätta.

 

Fakta

Frivilliga som räddar liv

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation med 2 100 frivilliga sjöräddare över hela Sverige.

Det finns 71 räddningsstationer och fler än 200 räddningsbåtar längs kusterna och i de största sjöarna.

Sjöräddningssällskapet har 111 000 medlemmar i hela landet, och det är medlemsavgifterna som i huvudsak bekostar verksamheten.

Stockholms sjöräddningssällskap består av 60 frivilliga sjöräddare.

Hemmahamnar är Österskär och Hammarbyslussen.

Sjöräddarna rycker ut 500-600 gånger om året i Stockholmsområdet.

Den som råkar i sjönöd ringer 112.

Det är Sjöfartsverket som samordnar räddningsinsatser på statligt vatten. Det kan handla om att skicka ut Kustbevakningen, Sjöpolisen, lots, helikopter eller Sjöräddningssällskapet.

Medlemmar kan larma Sjöräddningssällskapet direkt och få hjälp med icke livshotande incidenter som motorhaverier, grundstötning eller liknande.

 

 

Källa: Sjöräddningssällskapet
Visa merVisa mindre