Thomas Brzezinski och hans kolleger på Värmdös nya sjöräddningsstation har haft en hektisk sommar med cirka 150 utryckningar sedan 1 juni. Foto: Stefan Källstigen

Sjöräddaren om galen båtsommar: ”Som på Sveavägen i rusning”

Sjöräddarna har haft en tuff sommar med rejält många fler utryckningar. Stationschefen på Djurö, Thomas Brzezinski, välkomnar det ökade båtintresset – men riktar en skarp uppmaning till nya båtägare: – Man måste förbereda sig innan man ger sig ut. Det är inte som att köra bil, säger han.

  • Publicerad 05:50, 21 aug 2020

I juni öppnade den nya sjöräddningsstationen på Djurö. Här ligger en sprillans ny räddningsbåt, redo för utryckning 24 timmar om dygnet.

Tajmingen kunde knappast ha varit bättre. Hemmasommaren 2020 har det kryllat av båtar i Stockholms skärgård.

– På vissa ställen har det varit som på Sveavägen i rusning. Vi har haft väldigt mycket att göra. Vår båt har gått lika mycket på två månader som en fritidsbåt gör på 4-5 säsonger, berättar Thomas Brzezinski, stationschef på RS Värmdö.

Bekymrad över brist på sjömanskap

Även andra stationer i Stockholms skärgård har haft fullt upp – på vissa håll en 50-procentig ökning jämfört med i fjol, enligt Thomas Brzezinski.

Grundstötningar, tampar i propellern och motorhaverier är de vanligaste orsakerna till att båtägare kontaktat sjöräddningen på Värmdö.

Tyvärr är det många som tar med bilkonceptet ut på sjön

Thomas Brzezinski

Kollisionen nära Nämdö härom veckan, då två barn skadades, är en av få riktigt allvarliga olyckor.

Ändå är Thomas Brzezinski bekymrad över vad han uppfattar som en försämring av beteendet till sjöss.

– Tyvärr är det många som tagit med sig bilkonceptet ut på sjön. Många kör för fort och för nära och då blir det svall som kan leda till kollisioner. Vatten är inte asfalt, poängterar han.

Räddningsbåten vid den nya räddningsstationen  i Djurö hamn. Foto: Stefan Källstigen.

Många nybörjare på sjön

En del av problemen tillskriver han nya båtägare.

– Det märks tydligt att det är många nya på sjön. Vi har sett de som köper båt och ger sig ut helt utan förkunskaper – och tar familjen med sig.

Kör du på E4:an med barnet på motorhuven?

Thomas Brzezinski

Samtidigt som han välkomnar att fler vill njuta av skärgård och båtliv, efterlyser Thomas Brzezinski vad han kallar för sjömanskap.

– Man måste gå rätt väg och förbereda sig. Man bör veta hur man lägger till, hur man ankrar och hur man uppger sin position om man behöver hjälp. Har man ingen erfarenhet själv bör man ta med en erfaren kompis ut, säger han.

Thomas Brzezinski, stationschef på Sjöräddningssällskapet Värmdö. Foto: Stefan Källstigen.

Har stött på flera skräckexempel

Han ger exempel på när det hade kunnat sluta illa:

– På norra Nämdöfjärden var det en båt som höll på att driva upp mot klipporna på Hölö. När vi kommer fram för att hjälpa ser vi att ingen i sällskapet bär flytväst.

Barn som får sitta i fören och dingla med benen är ett annat skräckexempel.

– Kör du på E4:an med barnet på motorhuven? Faller man i därifrån hamnar man i propellern. Det är livsfarligt.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som funnits sedan 1907 och som beräknas stå för 80 procent av räddningsinsatserna till sjöss. Foto: Stefan Källstigen.

Behövs fler frivilliga

Vad som händer med båtboomen när corona är över återstår att se. Fortsätter det som nu behöver RS Värmdös 26 frivilliga sjöräddare få sällskap av tio till, enligt Thomas Brzezinski.

– Man kan helt klart konstatera att behovet av den här stationen fanns. Det är glädjande att hjälpsökande på sjön får hjälp snabbare.

Fakta

Sjöräddarens tips – tänk på detta på sjön!

Skaffa kunskap,lär dig förstå väder, vind och navigering.

Gå igenom utrustningen, se till att det finns tillräckligt med tampar, ankare, nödankare, flytvästar. Förvara mobiltelefonen i vattentätt fodral.

Lär dig att förstå var du är så att du kan uppge position om du behöver hjälp. Ladda gärna ner SOS-appen. Sjökort bra att ha även om du har digitala hjälpmedel.

Ge dig inte ut om förhållandena är dåliga.

Sitt säkert i båten. Barn ska inte sitta i fören och dingla med benen.

I en nödsituation, ring 112 och begär sjöräddning. Vifta med armarna så du är lätt att upptäcka.

Stanna vid båten även om den är på väg att sjunka. Du är svårare att upptäcka om du simmar bort.

Källa: Thomas Brzezinski, Sjöräddningssällskapet
Visa merVisa mindre