Skräp, flaskor och påsar låg slängt i området runt Råstasjön. Foto: Läsarbild

Sjön en soptipp efter helgens fotbollsfest

Högar av skräp mötte Råstasjöns flanörer efter helgens match på Friends. En läsare, som plåtade förödelsen, är upprörd. – Det som provocerar är ju att vuxna människor inte tar ansvar.

  • Publicerad 10:49, 29 maj 2018

I helgen mötte AIK och Norrköping hemma på Friends Arena. Men fotbollsfesten fick en bitter eftersmak – på söndagen var området runt Råstasjön fullt av skräp.

En läsare, som tog fram kameran, beskriver det som ”ett festivalområde”. Det såg både illa ut, och påverkar naturen, menar hon.

– Det som provocerar är ju att vuxna människor inte tar ansvar. Är papperskorgarna fulla då lämnar man skräpet där man satt och låter barn, andra vuxna, fåglar och djur som håller sig i området gå i det. Det är otrevligt och en samlingsplats för tillexempel råttor. Skräp förflyttas med hjälp av vinden och hamnar i vattnet och överallt i området.

”Beklagligt”

Hon påminner om att det bara var veckor sedan som hundratals förskolebarn plockade skräp i Solna, bland annat runt Råstasjön, i samband med det årliga Håll Sverige rent-projektet.

– Och nu kommer vuxna män och skräpar ned.

”Beklagligt”, anser Solna stad som brukar beställa så kallad evenemangsstädning efter matcher och liknande.

”Vi hade beställt sedvanlig evenemangsstädning till detta tillfälle. Efteråt gick dock besökarna till en plats som vi inte kände till och således inte hade någon förbeställd städning för. När detta uppdagades, tyvärr först på måndagen, skickade vi ut vår entreprenör som städade upp detta”, hälsar renhållningsingenjör Therese Silfverduk vid tekniska förvaltningen i ett mejlsvar.

Lovar extrarondering

Hon hälsar att staden inför kommande match kommer att ha en extrarondering i området runt Råstasjön både direkt efter matchen och dagen efter.

Men Mitt i:s läsare anser att ansvaret bör ligga på flera. Dels bör arrangörer av evenemang ställa ut extra papperskorgar när besökare väntas hänga vid sjön.

– Dessutom är det olagligt att slänga skräp – hur vore det att bötfälla dessa människor? Kanske skulle det bekosta polisens insatser vid t.ex allsvenska matcher?, frågar hon sig.

Fakta

16 fick skräpböter

Sedan 2011 kan polisen dela ut böter direkt till den som slänger exempelvis flaskor, plast, engångsgrillar och förpackningar i naturen. Boten är på 800 kronor.

I Polisregion Stockholm, där Solna ingår, delades 16 skräpböter ut under 2017.

Källa: Håll Sverige rent