Både Axel Norlander och Axel Nordman på Skipperi har ett varmt förhållande till skärgården. Foto: Pekka Pääkkö

Sjöliv i en liten app – de startar båtpool på Lidingö

I sommar flyttar delningsekonomin ut i skärgården i form av 30 båtar i en nystartad båtpool, bland annat i Gåshaga och på Bosön. – Vi vill att det ska vara tillgängligt, enkelt och hållbart. Egentligen är det vansinne att äga en egen båt, säger Axel Nordman. Men smakar det så kostar det.

  • Publicerad 05:11, 30 apr 2020

För Kungsholmsbon Axel Nordman innehöll jobbet som ansvarig för marknadsföring på Blocket två viktiga punkter – hållbarhetstänk och tekniska lösningar i framkant.

Men en sak fattades. Båtlivet.

– Jag är uppvuxen i skärgården och har mycket släkt på en skärgårdsö. Det har egentligen varit den enda konstanten i mitt liv sedan födseln, säger han.

30 båtar är planen

I sommar startar han en båtpool i Stockholms skärgård som i juni kommer att ha en flotta på 30 båtar om allt går som det ska.

Men Skipperi Cityboats är inte bara ett båtföretag.

– Vi är till hälften ett båtföretag och till hälften en tech-startup, säger Axel Nordman som är vd för Skipperi i Sverige.

Företaget startades i Finland 2017 och startar också på Nya Zeeland. I Sverige har Skipperi funnits sedan 2017 drar och till valborg drar deras nya verksamhet, City Boats i gång.

”Som Voi, fast på sjön”

Idén är att göra båtliv i skärgården enklare samt mer tillgängligt och hållbart.

Verksamheten har två ben: En tjänst där båtägare kan hyra ut sina båtar till privatpersoner, som Air B’n B och en båtpool där man mot en månatlig medlemsavgift har tillgång till båtar i ett antal hamnar runtom i Stockholms skärgård. Det är båtpoolen som startar nu.

Alltihop styrs med en app. Från medlemskap och bokning av båtar till motorernas kondition och bränsleförbrukning som man också håller reda på via appen.

– Det är som Voi, fast på sjön, säger Axel Nordman.

Smakar det så kostar det

Men på en viktig punkt skiljer det sig från att boka en elsparkcykel för några tior. Priset.

– Vi har två nivåer. För 1 599 kronor i månaden har man tillgång till båtar vardagar och för 2 699 kronor i månaden har man både vardagar och helger. Avgiften betalas bara under säsong maj till oktober.

Det är mycket pengar. 

– Ja, men allt är relativt. Jämför man med att äga en båt är det en bråkdel. Den typ av båtar som vi har kostar runt 400 000 kronor att köpa. Så ska man ha båtplats. Och alla som har en egen båt vet hur mycket slit det är.

Axel Norlander och Axel Nordman vill ta delningsekonomin ut på sjön. Foto:Pekka Pääkkö

Bättre utnyttjade båtar – mer hållbart

För Axel Nordman är också hållbarhetsaspekten en viktig del. Det finns många båtar i skärgården, de flesta av dem ligger egentligen mest still och guppar i hamnen mest hela tiden. Båtar i en pool används mer, och av fler.

– Det handlar om att göra båtlivet tillgängligt för folk, det ska både var enkelt och ekonomiskt möjligt. När man tänker på det är helt ologiskt att äga en båt, man använder den så litet men jobbar på den och betalar så mycket. Nu tar vi delningsekonomin ut på sjön.

Har coronakrisen påverkat er?

– Ja, vi har blivit försenade. Vi ställde ut på båtmässan i början av mars. Det var stor investering och så stängde mässan. Efter det följde tre otroligt tuffa veckor. Sedan blev det litet varmare och folk inser att man kommer att bli hemma i sommar och behöver aktivera sig.

Fakta

Här finns poolbåtarna

Skipperi håller på att placera ut båtarna. I  juni kommer hela flottan om 30 båtar att vara fördelade på ett antal hamnar runt om i Stockholms skärgård:

Järfälla: Mälarmarin (Stäket)

Solna: Bockholmen

Lidingö: Nordwall Marin vid Bosön och vid båthamnen i Gåshaga Marina

Södermalm: Hammarby Marinservice (på Långholmen)

Kungsholmen: Riddarfjärdens Marina och Karlbergskanalens Marina

Nacka: Marindepån i Fisksätra

Haninge: Marindepån på Dalarö

Botkyrka: Slagsta marina

Källa: Skipperi
Visa merVisa mindre

Fakta

Detta krävs för att bli medlem

När du ansöker om medlemskap får du berätta om din båt- och sjöerfarenhet.

Om Skipperi bedömer den som tillräcklig för att hantera båtarna krävs inget mer. Om inte ordnar företaget ett, eller om så krävs två privata kurstillfällen där medlemmen får lära sig grunderna. Kursen är kostnadsfri men ger ingen formell  båtkompetens.

Krävs det mer än två kurstillfällen får medlemmen vända sig till andra utbildare, rabatter på kursavgifter kan ges.

Visa merVisa mindre