Fullt. Seglarskolan på Sjöhistoriska sommaren 2016. Foto: Anneli Karlsson

Sjöhistoriskas brygga stängs med grind – igen

Trots förbudsskyltarna är Sjöhistoriskas brygga i Djurgårdsbrunnsviken ett populärt ställe för sol, och båthäng – vilket har lett till konflikter. Nu har museet fått nog och de närmaste veckorna ska de sätta upp en grind som kommer att vara låst för allmänheten.

  • Publicerad 06:00, 12 apr 2021

Sjöhistoriskas brygga har varit en riktig följetong de senaste åren.

2018 satte museet upp en grind, eftersom bryggan inte klarade av tyngden från alla som kom dit för att sola och bada. Samma sommar anlades en ny, mer rejäl brygga, och till mångas glädje togs grinden bort.

Men det dröjde inte länge förrän museet satte ner foten. Seglarskolans företräde respekterades inte, och museet började prata om att sätta upp en grind igen.

"Solbadare har uppfört sig så illa mot instruktörer och elever att man har fått be museets väktare komma ner och be dem flytta sig! Föräldrar har tyckt att det varit hotfull stämning", rapporterade den dåvarande museichefen Hans-Lennart Ohlsson 2018.

Risk för barn och personal

Sedan dess har det inte blivit bättre, menar nuvarande museichefen Mats Djurberg. Så nu åker grinden upp igen.

– Olovliga båttilläggningar och folk som vill sola och bada har vid flera tillfällen stört och utsatt elever, personal och sig själva för risker, säger Mats Djurberg.

Han poängterar att grinden är en sista utväg, när det inte har gått att lösa problemet på annat sätt.

– Det är med sorg vi känner oss tvungna att göra så här. Vi förstår att det finns ett stort intresse för att svalka sig, men det finns en badplats med sandstrand på andra sidan Källhagen.

Konflikten bottnar i ett missförstånd, menar Mats Djurberg.

– Det är inte en kommunal eller allmän brygga, utan museets egen.

Kommer grinden att vara låst även när det inte är seglarskola?

– Ja, det är tyvärr nödvändigt eftersom vi har haft jättemånga tillbud med olovlig ankring, och en del båtar ligger kvar länge.

Ett aktuellt exempel är den "mystiska båten" som Mitt i Östermalm rapporterade om i vintras. Den ligger fortfarande förtöjd utmed bryggan, till museets stora förtret.

– Vi försöker ta reda på vem det är. Den blockerar verksamheten totalt, den måste bort!

Museichef. Mats Djurberg på Sjöhistoriska ser ingen annan utväg än att stänga bryggan för allmänheten. Foto: Sjöhistoriska