ODLING. Benny Samuelsson driver Upplands Väsby självplock, som även i år håller stängt. Nu har han satsat på den nya jordgubbssorten limalexia och hoppas kunna öppna till nästa sommar. Foto: Privat

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer – till 2024

Jordgubbsfältet mellan Rotebro och Upplands Väsby gapar tomt – både på plantor och plockare. Anledning: Glupska rådjur hann först. Men odlare Benny Samuelsson, 77, ger inte upp så lätt. – 2024 ska det finnas jordgubbar här igen.

  • Publicerad 12:14, 15 jul 2022

Det här är smällar man får ta.

Gamla plantor, ogräs, torka – och en coronapandemi. Både 2020 och 2021 års jordgubbsskörd fick ställas in.

Redan där skulle nog vem som helst gett upp.

Men inte Benny Samuelsson, 77, som driver Upplands Väsby självplock med sonen Jimmy.

– Vi bestämde oss för att plantera en ny sort, limalexia, som vi trodde mycket på. Den tål frost bättre eftersom den blommar inne i plantan och på så sätt är mer skyddad.

HUNGRIG. Rådjuren gillar tydligen särskilt jordgubbsplantesorten limalexia. Foto: Mostphotos

Rådjuren hann först

Men så långt som till blomning kom aldrig plantorna. Det visade sig att just limalexia var särskilt mumsig för rådjuren.

– Vi satte plantorna i början av juni förra året. Men så fort de kom upp var rådjuren där och gnagde. Och inte lite heller, utan ända ner till roten. Det var rena chocken, berättar Benny.

Rådjuren hade smaskat i sig alla 10 000 plantor – och ingen försäkring finns som kunde täcka förlusten.

– Det här räknas till nischodling. Då är försäkringen lika dyr som plantorna, så det är ingen idé att teckna någon. Det här är smällar man får ta, säger han.

Korona och sonata

Men nu tar de nya tag igen.

– Nästa år ska vi plantera korona (ja, jordgubbssorten heter faktiskt så reds. anm.). Den sorten är lite taggig i bladen, den går inte rådjuren på. Det blir även sonata.

Men skörd blir det först 2024.

– Vi måste börja med att träda marken med harv och fräs och få den ren från kvickrot och annat ogräs. Sedan ska vi kalka och lägga på gödningsämnen. Efter det sätter vi plantorna.

Odlingen, som är ett par hektar stor, ligger på Antunavägen mellan Rotebro och Väsby. Hit brukar uppemot tusen bärsugna plockare ta sig varje år under den oftast tre till fyra veckor långa säsongen.

Men nu får alltså de som är sugna på lokala bär ge sig till tåls ett par år till.

– Vi ger inte upp. Det finns potential i den här marken, den kan fortfarande ge bra skördar. Och jag är ju bara 77, än är jag inte slut som människa, säger Benny.

Jordgubbsodlarnas egna ord

"Efter några år utan skörd samt av motgångar med de nyplanteringar vi gjort tar vi nu en paus och börjar om från början med odlingen. Vi kommer därför inte att ha någon skörd under åren 2022 och 2023.
Vi hoppas allt går vägen och att vi åter kan öppna under 2024."

Källa: www.uv-sjalvplock.se