Självkörande bussar på prov i Kista

Med början i januari och ett halvår framöver kommer Kistabor kunna prova på att åka självkörande bussar i Kistagången. – Vår förhoppning är att så många som möjligt tar tillfället att prova, säger Peter Hafmar på Nobina.

  • Publicerad 14:57, 29 nov 2017

Vi har redan tidigare skrivit om försök i mindre skala med självkörande bussar i Kista. Förhoppningen var att försök på större skala skulle kunna bli aktuella redan i början av 2017. Men byråkrati och strul med tillstånd gjorde att projektet fått vänta – men nu är det dags igen.

Under sex månader med början i januari kommer självkörande, eller autonoma, bussar att trafikera Kistagången mellan Jan Stenbeecks torg och Viktoria Tower. Bussarna är gratis och tillgängliga för allmänheten att åka med.

– Vår förhoppning är att så många som möjligt tar tillfället att prova, säger Peter Hafmar på Nobina.

Ska komplettera kollektivtrafik – inte ersätta

Projektet sker inom det statliga innovationsprogrammet Drive Sweden, men i Kista är det Nobina som är ansvariga för bussarna. Enligt Peter Hafmar är idén inte att de små minibussarna ska ersätta den vanliga busstrafiken, utan snarare komplettera.

– Det handlar om att skapa bättre framkomlighet och underlätta människors vardagsresande. Att hitta lösningar för den sista kilometern i det kollektiva resandet, från till exempel din busshållsplats till kontoret eller hemmet, säger Peter Hafmar.

De eldrivna bussarna körs i en hastighet om max 20 kilometer i timmen under testet, men köra i 40 kilometer i timmen, och tillverkas av ett företag som heter Easy Mile. Bussarna kommer köra på vardagar mellan sju på morgonen och sex på kvällen.