FRAMTIDEN. SJ har den teknik som behövs för att läsa av chip i huden. Flera tusen personer i Sverige kan idag resa och visa biljetten genom att "blippa handen". Foto: SJ

SJ börjar med chip under huden – SL vill ta efter

SJ blir först i världen med chip-implantat där man kan ladda sin biljett. SL jobbar för att införa samma sak.

  • Publicerad 12:27, 18 maj 2017

Folk som reser med SJ kan nu använda ett chip under huden istället för biljetter. Det låter lite science fiction. Men SJ har nu börjat med chip-biljetter, det vill säga att resenärer kan ha ett implantat i handen som kan laddas med färdhandlingar.

SL vill göra det möjligt att resa med ett chip under huden

Det betyder att SJ hann före SL, som utreder frågan om liknande viseringsmöjligheter sedan en tid tillbaka.

– Det funkar hur bra som helst. Vi är ett av Sveriges mest digitala bolag och hade all teknik som behövdes, så det var bara att köra. Jag har själv ett chip i handen, säger Stephan Ray, presskommunikatör.

Utvecklades på några veckor

SJ har sedan tidigare ett samarbete med Epicenter, innovationscentret på Mäster Samuelsgatan. Anställda på Epicenter har under en tid kunnat använda chipimplantat istället för passerkort.  

– Folk som jobbade där och åker med oss på SJ undrade om det inte gick att även använda chipet som biljett hos oss. Det tog bara några veckor av utvecklande så lyckades vi fixa det, säger Stephan Ray.

Stephan Rays hand där chipet är inopererat.(chipet sitter vid det markerade området) Foto: Privat

SJ:s tågvärdar läser idag biljetter med sina mobiltelefoner. Det visade det sig att tekniken i mobilen även gick att använda till att läsa av chip.

– Det är riktigt smidigt. Mitt chip sitter i ytan mellan tummen och pekfinger. Det känns om jag knyter näven, då går det att trycka fram under huden, säger Stephan Ray.

En grov uppskattning är att det idag finns omkring 1500-2000 personer i Sverige som har ett chip "inskjutet under huden" i handen.

– Det är en intressant teknik som vi gärna testar. Men det kommer aldrig bli så att folk som reser med SJ ska tvingas chippa sig.

Kan det bli så att man kan få rabatter, till exempel en billigare macka i bistron, om man har chip?

– Absolut, vi utesluter inte riktade kampanjer mot resenärer med chip, säger Stephan Ray.