Siw Malmkvist släppte sin första skiva 1955. Snart är hon med på Så mycket bättre-plattan.

Siw Malmkvists oväntade debut

I årets upplaga av Så mycket bättre blir Siw Malmkvist kompis med ­bröderna Norén och debuterar som text­författare – vid 84 års ålder.

  • Publicerad 11:00, 6 nov 2021

Siw Malmkvist är på gott humör. Uppenbarligen upplivad av att gänget är samlat igen. 

– Jag har hörapparat, förklarar hon när hon inte riktigt hör första frågan. Och skruvar lite vid sitt högra öra.

– Peter Jöback känner jag sedan han var liten. Vi gjorde faktiskt pilotprogrammet till Så ska det låta. Melissa Horn har jag träffat eftersom hennes mamma Maritza var på samma skivbolag som jag.

Kände inte till låtarna

Med sina 84 år är Siw Malmkvist Så mycket bättres äldsta deltagare någonsin. När hon släppte sin första skiva 1955 var ingen av de andra ens i närheten av att vara påtänkta. Man får förlåta henne att hon inte riktigt kände till alla deltagare.

Årets upplägg ser lite annorlunda ut än vanligt. Värdarna Thomas Stenström och Melissa Horn är de enda som är med i alla program. Siw gör två covers. Hon kände varken till artisterna eller låtarna hon fick.

– De andra sa: Är du inte klok, har du inte hört den som var en sådan hit?! Nej, sa jag, säger hon och skrattar gott.

– Jag har lärt mig nya låtar hela mitt liv, så texter smäller jag i mig så här fort, säger Siw och daskar handflatorna mot varandra. 

– Låten som är först i programmet, den texten gick inte att använda för mig så den har jag skrivit om. Skulle jag tolka den låten var jag tvungen att ändra texten. Den blev jag väldigt nöjd med.

Har du skrivit låttexter 
tidigare?

– Aldrig!

”Vilken långnäsa!”

Bröderna Norén blev lite av Siws favoriter under inspelningarna. 

– Det första jag såg var ett skivomslag och jag tänkte: De ser tuffa ut. Men vilken långnäsa jag fick! De är underbara pojkar. Goa, snälla, varma. Stenström såg också sådär lite småtuff ut men han är ju rolig, och trevlig. Alla var trevliga!

Är du sugen på att jobba med någon av dem?

– Det är kanske lite sent påtänkt… Fast Stenström sa faktiskt: Ska inte vi göra en turné ihop? 

Hur var det att höra dina egna låtar?

– Mycket roligt! Den ena är det en tjej som gör. Hon kom fram och sa: Den här ska jag göra. Jag tänkte: Hur ska man kunna tolka den? Den går väl inte att ändra på? Jodu! Den blev kanon. Och så en ny version av Tunna skivor som är väldigt fin och sedan en som Jöback gör Det var inte sådär att jag var tvungen att ändra ansiktet och sitta och smajla hela tiden, säger Siwan och visar upp ett tillgjort leende.

– Det blev jättebra!

Siw Malmkvist

Ålder: 84.

Bor: Östermalm.

Familj: Fredrik, två barn, sex barnbarn.

Aktuell: I Så mycket bättre som har premiär den 30 oktober.

Visa merVisa mindre