Demonstrationen har hållit i gång dag som natt sedan 9 augusti på Medborgarplatsen. Foto: Lisa Bonnichsen

Sittstrejken på Medis vill flytta till City

I nära fyra veckor har afghanska ungdomar demonstrerat för att stoppa utvisningarna till sitt hemland. Nu har arrangörerna ansökt om att flytta sittstrejken från Medborgarplatsen till Norra Bantorget.

  • Publicerad 14:37, 30 aug 2017

Sedan 6 augusti har afghanska ungdomar sittstrejkat i en demonstration, först på Mynttorget och senare på Medborgarplatsen. Deras mål är att stoppa utvisningar till Afghanistan.

I morgon kväll, torsdag 31 augusti, går tillståndet ut för att demonstrera på Medborgarplatsen.

Vill flytta till City

Men föreningen Ung i Sverige, som arrangerar demonstrationen, har ansökt om att få flytta till Norra Bantorget, som ligger i citykärnan.

Polisen tillståndsenhet sitter just nu och arbetar med att fatta beslut i ärendet. Men Stockholmspolisens presstalesperson Kjell Lindgren säger att han skulle bli förvånad om Ung i Sverige inte får tillstånd att demonstrera på Norra Bantorget.

– Det finns inte skäl att avvisa dem ett tillstånd. Skälen för att avvisa en demonstration är om det skulle vara svårare ordningsstörande eller om det stoppar trafiken, säger Kjell Lindgren.

Flytten av demonstrationen sker för att staden ska börja renovera trappan till Medborgarhuset, enligt polisen.

Ger inte upp

Fatemeh Khavaris, de afghanska ungdomarnas talesperson från Ung i Sverige, har upprepande givit budskapet att demonstrationen kommer att fortsätta tills Migrationsverket byter riktlinje och stoppar utvisningarna till Afghanistan.

– Vi kommer inte att sluta. Vår strejk är historisk och vi kommer aldrig ge upp innan utvisningarna stoppas. Hur länge vi strejkar är upp till politiker och Migrationsverket, det är de som ska ge oss svar.

Sittstrejken har även spritt sig till skolor, bland annat i Visby enligt Ung i Sveriges Facebooksida.

Fakta

Detta har hänt

6 augusti

Sittstrejken börjar på Mynttorget.

8 augusti

Nazister attackerar de demonstrerande genom att kasta en bengal.

9 augusti

Demonstrationen flyttas till Medis.

15 augusti

Arrangören uppmanar att sittstrejken flyttas till skolor, men att den sker så den inte stoppar undervisningen.

31 augusti

Tillståndet för demonstrationen går ut på Medborgarplatsen. Arrangören har ansökt om att flytta den till Norra Bantorget.

Källa: Redaktionen Mitt i
Visa merVisa mindre