Sittstrejken för klimatet växer med fler unga

Efter tre dagar utanför riksdagshuset har en liten skara har anslutit sig till 15-åriga Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet. – Jag tyckte det här var en väldigt bra idé och modigt. Om Greta kan göra det så kan jag, säger Eira Fröhling, 18.

  • Publicerad 07:00, 23 aug 2018

Den nya lilla strejkgruppen som satt sig intill Greta Thunberg, 15, bär budskapet ”Lärare för klimatet”.

– Jag känner dem inte. Jag har inte pratat med dem. Men det är bra, tycker Greta, som håller sig lite för sig själv.

Sedan i måndags sitter Greta, som annars bor på Kungsholmen, här under skoltid.

– Mellan 8.30 och 15, berättar hon.

Hennes pappa ser till henne med jämna mellanrum. Hennes mamma, operasångaren Malena Ernman, repar och hinner inte stötta på plats.

– De tycker jag ska gå i skolan. Men de vet att jag är väldigt bestämd och de förstår och stöttar mig, säger Greta och går fram och ger pengar till en tiggare.

Hur är den allmänna reaktionen från folk? 

– De flesta ignorerar mig. Precis som jag trodde. En del kommer fram och ska argumentera. Det tycker jag är jobbigt, jag säger att man har olika åsikter. En del tar flygblad och ger tummen upp.

Har det någon gång varit läskigt?

– Nej.

Har Stefan Löfven kommit fram till dig?

– Inga partiledare har kommit fram. De har ju så mycket nu. Men politiker från Fi, S, MP och C har varit här och stöttat.

Inspirerad av Greta

18-åriga Eira Fröhling har just kommit till platsen för att idag ansluta sig till skolstrejken. Hennes tredje år på Kulturama har precis börjat, men för henne betyder det mer att hänga på Greta.

Om Greta kan göra det så kan jag.

Eira Fröhling

– Det är två veckor av min gymnasietid. Jag har länge försökt engagera mig i klimatfrågan. Bland annat är jag med i Naturskyddsföreningen. Men jag har sökt en plattform att vara mer aktiv i och det har varit svårt. Jag tyckte det här var en väldigt bra idé och modigt. Om Greta kan göra det så kan jag.

Gretas lärare är kluven

Bredvid Greta sitter Anita, Gretas klasslärare i skolan i Bergshamra. Hon har vetat om Gretas skolstrejk sedan i somras.

Vad tycker du om att Greta är här när hon har skola?

– Som lärare tycker jag att det är fel. Hon borde vara i skolan. Men jag vet att Greta är väldigt engagerad i miljön. Det har varit hennes ledfråga i tre år.

Jag är kluven till det här

Anita, Gretas klasslärare

– Jag tillhör den generation som är minst engagerad, och det Greta gör kanske väcker andra barns intresse.