Per Olof Persson tar med en fällstol till busshållplatsen. Här finns spåren av bänken. Foto: Anna Wilson

Sittbänken har varit försvunnen i månader

Per Olof Persson har tröttnat. Nu tar han med sig en egen pall när han ska vänta på 201:an vid Hersby gymnasium. – Sittbänken har varit försvunnen i månader. Jag har frågat och frågat varför men inte fått några svar, säger han.

  • Publicerad 10:54, 19 sep 2018

Ända sedan i våras har sittbänken vid 201:ans hållplats mot Ropsten vid Hersby gymnasium varit försvunnen.

Per Olof Persson, 86-årig Lidingöbo som ofta åker med bussen har försökt ta reda på vad som hänt via SL.

Per Olof Persson tar med en egen pall till busshållplatsen.

Har egen pall

– Det är väldigt svårt att ta reda på vem som är ansvarig. De säger att de ska se till att det blir rapporterat. Sedan händer det inget. Som resenär vet man inte vem man ska vända sig till, säger han.

Han har tröttnat på att stå och vänta och tar nu med en egen pall till hållplatsen.

Måste sitta fast

När Mitt i  Lidingö kontaktar SL visar det sig att det är bussbolaget Keolis som är ansvarig för hållplatsen. De skyller i sin tur på regler från SL som orsak att de inte kan ställa ut en bänk på hållplatsen.

Enligt Anna Engelbert, pressansvarig på Keolis har SL inga krav på att att det ska finnas sittbänkar på alla busshållplatser. Och om det ska finnas bänkar måste de sitta fast ordentligt i marken.

– SL har sagt nej till lösa bänkar. På andra ställen i Stockholm har man tagit bänkar och kastat iväg dem. Det är en säkerhetsrisk, säger hon.

Prioriterar bänkar vid älderboenden

Bänken i Hersby satt fast men har tidigare vandaliserats och därför tagits bort. Enligt Keolis undersöker man nu kostnaden för att installera en fast bänk på hållplatsen.

Men ska äldre behöva står och vänta på bussen för att någon annan har förstört på busshållplatsen?

– Det är ett problem. Men det är vad vi har att förhålla oss till. Vi prioriterar sittbänkar vid hållplatser nära äldreboende och sjukhus, säger Anna Engelbert.