Familjen Wiberg stänger Spånga järn och färg, som de drivit i fyra generationer. Foto: Karoline Montero Araya

Sista spiken i kistan för klassiska järnaffären

Det blir inget 100-årsjubileum. Efter 99 år i Spånga stänger klassiska Spånga järn och färg för gott.

  • Publicerad 14:51, 7 maj 2019

För tre år sedan klappade den 100-åriga inredningsbutiken Spånga bostättning igen. Nu är det den klassiska järnhandeln, Spånga järn och färg, som stänger för gott.

– Det är jättetråkigt. Vi har för dålig lönsamhet tyvärr, vi går inte riktig runt, säger Maria Wiberg, butikschef.

Hon är fjärde generationen i familjen Wiberg som har drivit butiken i 99 år, sedan gammelfarfar Mauritz Wiberg startade den, år 1920.

Järnsystrarna i Spånga kan allt om skruvar

– Det är sorgligt, det blir inget 100-årsjubileum. Men folk åker hellre till de större byggvaruhusen eller väljer e-handel, säger Maria Wiberg.

Många ledsna

Samtidigt är det många kunder som nu beklagar att butiken inte kommer att finnas kvar.

– Vi får många ledsna reaktioner. Det skär i hjärtat. Jag har själv sprungit här sedan jag var liten, då hjälpte jag och mina syskon vår pappa och farfar. Våra farbröder lärde upp oss. Och det är många som har jobbat här, ibland dyker det upp någon äldre person och säger "jag jobbade här på 1930-talet!", säger Maria Wiberg.

Vi skrev ett reportage om systrarna Wiberg för två år sedan. Anna och Malin har nu slutat och gått vidare till andra jobb. Maria (t h) kör på tills butiken stänger 16 juni. Foto: Karoline Montero Araya

Kan bli lägenheter

Tomten där järnhandeln ligger köptes för ett par år sedan av byggföretaget SSM, som vill bygga lägenheter på platsen, men detaljplaneprocessen är ännu inte färdig.

80 lägenheter planeras på Spånga stations parkering

– Den stora delen av det här huset är K-märkt så den kommer att finnas kvar, men delen mot parkeringen är inte K-märkt. Vi hade först planer på att vara kvar även om det byggs bostäder intill, men sen insåg vi att det inte går, säger Maria Wiberg.

Trots att hon inte är mer än 30 år gammal har hon jobbat i butiken i nästan 14 år. Och hon tänker stanna i branschen även framöver, men som anställd på en av de stora byggvaruhuskedjorna.

– Jag tar med mina erfarenheter härifrån till nästa ställe. Kundrelationerna i ett familjeföretag är underbara, jag får ta med mig det, säger Maria Wiberg.

Innan familjen Wiberg bommar igen, vilket blir den 16 juni, säljer de ut alla sina produkter.

– Vi startade igår, vi hoppas bli av med rubbet, säger Maria Wiberg.

Ikoniska Spångabutiken tackar för sig

I butiken märks historien, som här, en bild från 50-årsjubiléet. Foto: Karoline Montero Araya

Gammelfarfar Mauritz Wiberg grundade Spånga järn och färg år 1920. Foto: Karoline Montero Araya