Dirigenten Britt-Heléne Bonnedahl hade Rönninge Show Chorus i ryggen på Hovet. Foto: Charlotte Hall

Sista showen för Rönninges mästardirigent

Hon har lett kören i 36 år. Men nu har Britt-Heléne Bonnedahl gjort sitt som dirigent för Rönninge Show Chorus. – Det är väldigt emotionellt, säger mästardirigenten som lett kören till tre VM-guld.

  • Publicerad 05:00, 12 dec 2019

Hon ville sluta med ”flaggan i topp”. Och det går inte att säga något annat än detta om avslutningen som ägde rum på arenan Hovet i Johanneshov. Rönninge Show Chorus grundare och dirigent hyllades.

– Det var stort och häftigt på alla sätt, säger Britt-Heléne Bonnedahl.

Var ”The final countdown”

Här gjorde de regerande världsmästarna i barbershop, Rönninge Show Chorus, showen ”Stjärnjul” tillsammans med kören The Entertainmen i helgen. Med var också forne allsångsledaren Anders Lundin och artisterna Samuel Ljungblad, Gunilla Backman och Peter Johansson. Abba:s klassiker ”Thank you for the music” som kören också framförde under VM-tävlingarna blev svanesången.

– Det här var ”The Final Countdown”. Men det är svårt att ta in eftersom den här kören sysselsatt mig i nästan 37 år. Det går nog inte att undvika ett visst tomrum, men saker måste gå vidare. Och det är oerhört duktiga ledare som tar vid.

Publiken på Hovet under ”Nu tändas tusen juleljus”. Foto: Gerd Wallin

Bonnedahl på Hovet. Foto: Charlotte Hall.

Hon fortsätter.

– Jag fyller 75 år nästa år och det går inte att hålla på hur länge som helst. Jag vill gärna sluta med flaggan i topp. Min skräck vore att folk istället skulle tycka att jag ska sluta.

Undervisar i USA

Sysslolös kommer Rönningebon inte att vara trots att hon kliver av rollen som dirigent för den världsberömda kören.

– Jag har väldigt många erbjudanden, bland annat från USA och kommer att åka dit för att coacha och undervisa. Jag kommer också att fortsätta vara mentor och coach för Rönninge Show Chorus.

Vad är det bästa du tar med dig från de här åren?

– Möjligheten att få lyfta andra människor till goda upplevelser. Det är jämförbart med att vara lärare – att se, fånga och lyfta möjligheterna i människor. Det är fantastiskt inspirerande, säger hon.

Rönninge Show Chorus tog sitt tredje VM-guld 2019. Anna Alvring fortsätter leda kören som huvuddirigent tillsammans med Anna-Lena Rickardsson och Annika Krook.

VM-guld för kören Rönninge Show Chorus – igen!