Sista fixet innan sjösättning

1 400. Så många båtar finns det på Bullandö marina. När Mitt i Värmdö var där nyligen lades en båt i var tionde minut, cirka 60 båtar per dag. Och det var full aktivitet med att täcka av, rengöra, polera och måla.

  • Publicerad 11:56, 11 maj 2022

Redo för sommar. Jörgen Nyberg och Lena Sydow. Foto: Pekka Pääkkö

"Nästa högtryck drar vi ut"

Jörgen Nyberg och Lena Sydow, sommarboende i Fagerdala:

– Vi sjösatte igår och det är lika spännande varje år: Kommer båten att flyta? Kommer motorn att starta? Har vi med oss alla tampar? De flesta här har masten kvar på vintern, när båtarna står på land. Det är så krångligt att masta på och masta av, så det här är mycket bättre. Nästa högtryck drar vi ut. Klyscha kanske, men vi har ju världens vackraste skärgård precis utanför.

Visa merVisa mindre

Iréne Löfvenberg polerar vattenlinjen på sin Malö-segelbåt. Foto: Pekka Pääkkö

Flytande sommarstuga

Iréne Löfvenberg, Nacka:

– Det är kul att fixa med båten. Mycket roligare att stå här i solen occh putsa på vattenlinjen än att vara inne och städa. Det blir ju smutsigt, man kan se regnlinjer och annat. Allt ska vara perfekt när vi sjösätter.

– Vi har haft båt på Bullandö i 45 år och vi bodde tidigare här ute. Vi använder båten jättemycket, både att åka ut med och som ett sommarställe på vatten om vi bara ligger kvar i hamn. Man kan ju promenera och jogga här ute också."

Visa merVisa mindre

Lars och Kristina Lindblom. Foto: Pekka Pääkkö

En välförtjänt paus

Lars och Kristina Lindblom, Nacka:

– Vi har tagit av kapellet, bottenmålat och vaxat så nu tycker vi att vi är värda en kaffe. Så fantastiskt skönt här i solen. Vi håller på att förbereda för sjösättningen på måndag.

– Efter 25 år med båt här på Bullandö har man fått in sina rutiner. Men vi har motorbåt så med dagens bensinpriser får vi väl ta något lugnande innan vi tankar sen. Det är nackdelen med motorbåt, att man måste tanka.

Visa merVisa mindre

Fredrik Jung monterar ner vinterställningen på sin segelbåt Linjett 40. Foto: Pekka Pääkkö

Tre dagars fix

Fredrik Jung, Värmdö:

– Det brukar bli tre dagar av pyssel varje år – en dag täcka av, en dag putsa, polera och rengöra och en dag lite blandat som man inte hunnit med. Det gäller att passa på när solen är framme, och jag är egen företagare så jag kan bestämma lite själv när jag åker ut. Helgerna går bort eftersom vi har småbarn.

– Vi flyttade till Värmdö när jag var två år för att pappa ville segla. Sedan dess har jag seglat, i 40 år. Nu har jag och min familj köpt en egen segelbåt. Vi brukar åka ut två familjer på den, åtta personer, och det går bra.

Visa merVisa mindre

Tempo. Billy Clark och kollegan Tobias Nilsson lägger i en båt var tionde minut. Foto: Pekka Pääkkö

Tajt schema. En av dagens cirka 60 båtar som lyfts i sjön. Foto: Pekka Pääkkö