Sista derbyt för Mårten – hatet dödade lusten

Söndagens derby försenades då en bengal kastades från Djurgårdens ståplatsläktare rakt in på en grönvit sittplatssektion. Men redan innan det hade komikern Mårten Andersson lämnat Tele2 Arena. Han har varit på många derbyn tidigare men nu blev hatet på läktaren för mycket. Och några fler derbyn tänker han inte gå på.

  • Publicerad 15:33, 3 sep 2018

– Jag har nog aldrig känt att det har varit trevlig stämning på ett derby, men det har blivit hårdare och hårdare klimat. Folk vräker ut sitt hat, de skriker vidriga saker. I går blev det för mycket. Jag satt på långsidan närmast bortaklacken och där kanske det blev extra uppenbart, men jag prövade att flytta längre bort och det var lika illa där, säger Mårten Andersson.

Han har i många år haft säsongskort på Hammarbys hemmamatcher tillsammans med sin pappa, men pappan slutade gå på derbyn för ett par år sedan.

”Det är ett urskiljningslöst hat”

– Han blev ledsen och illa till mods av stämningen och sa att jag fick ta med en kompis i stället på de matcherna, säger Mårten.
Nu har alltså även Mårten fått nog av hatet på läktarna under derbymatcher.
– Ja, det här var absolut mitt sista derby. Det är ett urskiljningslöst hat, ett enda stort mörker, och det är svårt att inte ta in det.

Lämnade arenan före avspark

Mårten lämnade arenan redan före avspark och skrev sedan ett inlägg som, som han publicerade på Facebook, om hur han upplevt stämningen på Tele2 Arena:

”Jag kommer in på arenan och känner det direkt – HATET. Det aggressiva HATET. DIF-klacken smäller bengaler, skanderar ”HORUNGAR” och skjuter in bengaler IN PÅ HAMMARBYS LÄKTARE! Där det står små barn!”

och vidare

”Byter sektion för att slippa höra allt hat som skriks ut. Det blir inte bättre. En högröd kvinna skriker så spottet fräser – ”DÖDA DE DÄR JÄVLA HORUNGARNA!!” Jag kan inte stå kvar …det står barn runt mig men i dag är de osynliga. Deras mamma, pappa, bror och storasyster har ett annat fokus. FÖRBLINDANDE AV HAT OCH FYLLDA AV AGGRESSIONER på grund av fotboll…..? Alltså när och hur hamnade vi här?”

FB-inlägg fick enorm spridning

Inlägget nådde stor spridning med över tusen delningar på mindre än ett dygn och mängder av kommentarer – en övervägande majoritet håller med Mårten.
– Ja, 99 procent är positiva. Någon skrev att jag viker ner mig om jag går därifrån, men jag håller inte med om det. Det bor en massa ondska här i landet och jag vill inte vara en del av det. Och ett derby är som ett enda stort live-drev. Det går inte att diskutera, det går inte att stoppa.

”Jag hade ett slags barnperspektiv”

Mårten har givetvis haft liknande upplevelser på derbyn tidigare. Han tror att han reagerade så starkt nu för att han ska bli pappa om några veckor.
– Jag hade väl ett slags barnperspektiv, kombinerat med att jag var på en plats där min pappa har valt att inte vara. Jag blev väldigt illa berörd. När jag skulle återberätta vad jag upplevt började jag nästan gråta.
Det finns de som menar att hatet hör till supporterkulturen, att det handlar om passion, men det ger inte Mårten mycket för.

”Man skriker inte så om man mår bra”

– Kärlek till laget är en sak, hatet till motståndarna är något annat. Man står inte och skriker sådana saker om man mår bra. Jag tycker att terapi borde vara avdragsgillt. ROT-avdrag borde gälla roten man har ovanpå axlarna. Det är viktigare än RUT och ROT. Att man tar itu med sina egna demoner är viktigare än att ha det dammfritt hemma.
Vad skulle få dig att gå på derby igen?
– Det skulle vara om folk slutar skrika vidriga saker till varandra, men jag tror inte att vi når dit. Det här finns i alla klubbar och det handlar inte bara om huliganer utan även kvinnor, mammor, tonåringar, alla, säger Mårten.

Här är Mårten Anderssons Facebookinlägg: