Närakut Löwenströmska stänger i dag, den 11 januari. Narakut Sollentuna öppnar i dess ställe på onsdag, den 15 januari. Foto: Mitt i

Sista dagen för närakuten på Löwenströmska i dag

I dag stänger Närakut Löwenströmska för att flytta till nyrenoverade Sollentuna sjukhus där man öppnar på onsdag. Praktikertjänst ska driva även den nya mottagningen, men namnet ändras till Närakut Sollentuna.

  • Publicerad 05:20, 11 jan 2020

Totalrenoveringen av Sollentuna sjukhus påbörjades 2015 då all verksamhet flyttades ut. Enligt planen skulle nya Sollentuna sjukhus stått klart 2018, men bygget har försenats gång på gång.

Men nu är det alltså klart. Närakut Löwenströmska stänger i dag lördag och slår upp portarna i nya lokaler på Nytorpsvägen 10 i Sollentuna, under namnet Närakut Sollentuna, på onsdag.

Röntgen, labb och barnspecialister

De nya lokalerna är cirka 200 kvadratmeter större och närakuten kommer att ha öppet klockan 8–22. Den ska även kunna hantera lite mer avancerade fall då bland annat röntgen, labb och barnspecialister ska finnas i direkt anslutning till mottagningen.

Som en kompensation för att Upplands Väsby förlorar sin närakut lovade Region Stockholm i juni att öppna en husläkarjour i kommunen, helst på Löwenströmska sjukhuset.

Men så blev det inte. I november stod det klart att Region Stockholm inte lyckats få husläkaraktörer i Upplands Väsby att driva en jourverksamhet.

Risk att geriatriken försenas

Sollentuna sjukhus kommer att öppnas i etapper, och nya närakuten är nästan först på plats.

De geriatriska avdelningarna ska öppna i maj, men det finns risk att de försenas har Christoffer Bernsköld, enhetschef för allmänmedicin och geriatrik på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, tidigare berättat för Lokaltidningen Mitt i.

– Capio vann nyligen upphandlingen, men en av de andra anbudsgivarna har överklagat, så det ska överprövas och det kan ju innebära att det försenas lite, sa han då.

Fullt i drift ska Sollentuna sjukhus bli ett modernt närsjukhus och specialistcentrum för geriatrik med cirka 230 vårdplatser.