Björkhagens skola är en av skolorna i stadsdelen som i höst får ta emot många förväntansfulla sexåringar. Foto: Anna Z Ek

Sista dag att söka skola – här får många sitt förstaval

I morgon är sista chansen för sexåringar i Skarpnäck att söka skola till hösten. Förra året fick fler elever i stadsdelen sitt förstahandsval jämfört med snittet i staden.

  • Publicerad 16:32, 14 feb 2020

Nu är det sista chansen att välja skola för sexåringar i Skarpnäck som börjar förskoleklass i höst.

Ansökningstiden går ut i morgon 15 februari, och ansökan görs vid den här länken.

Men alla barnen får inte plats på skolan som är deras förstahandsval.

Förra året fick 88 procent av barnen i Skarpnäck sitt första alternativ till den kommunala eller anslutna friskola oavsett om dessa sökte till skolor utanför sin egen stadsdel. Det är fler än snittet i staden som är 81 procent.

Flest barn får sitt förstahandsalternativ i Spånga-Tensta och Bromma. Där fick 89 procent av barnen sitt förstahandsval. Värre är det för barnen på Norrmalm, där bara 59 procent av barnen fick sitt förstahandsval.

Gör helst tre val

Sedan 2018 är det obligatoriskt att börja skolan vid sex års ålder. I Stockholms stad rör det sig om totalt 11 000 barn i år.

Som vårdnadshavare är det viktigt att lägga in tre alternativ på skolor för ditt barn, för då ökar chansen att få något av de sökta alternativen, säger Patrik Sätterberg, samordnare för ansökan, antagning och skolplacering på utbildningsförvaltningen.

– Om man inte får plats på någon av de sökta skolorna, eller inte lämnar in någon ansökan alls, kommer man att få en placering på en skola nära hemmet som vi erbjuder. Då kommer det att bli en skola inom cirka två kilometer som har tillgängliga platser, säger han.

Alla kommunala skolor och vissa fristående skolor är anslutna till Stockholms stads e-tjänst, och om man ansöker till någon av dessa ska det göras via e-tjänsten eller en blankett. Den som vill söka till fristående skolor som inte inte är med söktjänsten måste själv kontakta dem.

Fakta

Datum att lägga på minnet

15 januari: E-tjänsten Söka skola öppnar. Den finns på webbplatsen grundskola.stockholm/sokaskola

15 februari: Sista dag att söka skola. E-tjänsten Söka skola stänger.

25 mars: Antagningsbesked i e-tjänsten. Nu kan vårdnadshavare logga in och se vilken skola deras barn antagits till.

7 april: Sista dag att tacka ja eller nej.

19 augusti: Höstterminens första dag

Källa: Utbildningsförvaltningen
Visa merVisa mindre