Sinnenas trädgård i Vasastan har under helgen blivit vandaliserad. Foto: Sacharias Källdén

Sinnenas trädgård i Vasastan vandaliserad

Natten mot lördagen vandaliserades Sinnenas trädgård intill Vasaparken. Blommor revs upp, rosor kapades med såg och krukor krossades. "De boende på äldreboendet blev chockade och förkrossade", säger Christer Fällman, trädgårdsmästare.

  • Publicerad 11:47, 28 jul 2020

Det är en liten oas, mitt i staden, Sinnenas trädgård. Den är till för dem på äldreboendet intill men allmänheten är välkommen på de boendes villkor. Trädgården ger också arbete till personer med olika typer av funktionshinder, som sköter den under ledning av trädgårdsmästaren Christer Fällman. Där finns bland annat små blomsterängar, lökväxter, kryddodlingar, en liten damm med porlande vatten och ett lusthus från 1700-talet.

Tanken är att platsen ska ge ro och tid för kontemplation.

Natten mot i lördags vandaliserades trädgården. Rosor kapades, blomkrukor krossades och kryddor drogs upp. Samma sak hände vid närliggande Katarinahuset, där Norrmalms dagliga verksamheter håller till och bland annat odlar blommor och växter i lådor.

– Det här händer på en plats som är helig för många äldre i Sabbatsbergsområdet. Det känns riktigt plågsamt och folk som bor på äldreboendet blev förtvivlade och chockade när de såg vad som hade hänt, säger trädgårdsmästaren Christer Fällman.

Händelsen är polisanmäld.

Den vita höstfloxen som löper längst staketet är avklippt...

... den ser ut så här i vanliga fall. Foto: Sacharias Källdén

Han är på semester men säger att det känns som att den resterande delen av den är förstörd.

– Jag har jobbat här i snart tjugo år för att allt ska vara tipptopp i Sinnenas trädgård. Nu är det några som kommer och sågar av sådant som kan ta tio år att växa upp. De som har gjort såhär måste vara sargade och förstörda. Man vet inte vad de har varit med om. Det handlar ju inte bara om att man har sparkat ner en bänk utan man har gått in för att förstöra, säger Christer Fällman.

En timme bland trädgårdsoaser och byggbråk

De anrika lettiska vinrankorna, som svävar över sittplatserna vid dammen, är avsågade. Något som tagit många år att växa upp kommer nu ha svårt att överleva. Foto: Sacharias Källdén

För ett otränat öga ser trädgården nästan ut som vanligt när StockholmDirekt besöker den på måndagseftermiddagen, på morgonen har en entreprenör städat bort det värsta och försökt återställa platsen så gott det går. Men tittar man närmare så ser man att det har grävts i kryddodlingen, kapats blommor och sågats i grenar. Många har hört av sig till Christer Fällman och uttryckt sitt medlidande.

Maija Niittymäki bor i närheten och brukar ofta ta en sväng förbi Sinnenas trädgård.

– Jag känner mig jätteledsen. Jag har suttit isolerad länge och det där är mitt vattenhål. Man får hjärtsnörp. Mitt älsklingsträd, det lilla citronträdet, hade de flyttat på. Det är så meningslöst att någon eller några ska förstöra på det här sättet, säger hon.

"Jag är författare och skådespelare och tennisspelare och trädgårdsarbetare"

Så här såg det ut... Foto: Neil Fisk

...innan entreprenören städade upp på måndagsmorgonen. Foto: Neil Fisk

Vad som händer nu återstår att se.

– Jag får göra en bedömning när jag är tillbaka från semestern. Jag tycker att det här är skrämmande, det står för något i vår tid som jag har svårt att förstå, säger Christer Fällman.

Rosen vid namn Long John Silver, som omfamnar ingången, är totalförstörd. Foto: Sacharias Källdén

Christer Fällman med trädgårdsarbetarna Simon Dahlberg, Andreas Dacke och Niklas Paulsson. Bilden togs vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sacharias Källdén