Sinna Asmoron och Anders Österberg från Unga Örnar. Foto: Läsarbild Unga Örnar

Sinna, 14 år, från Husby på plats i Almedalen

14-åriga Sinna Asmoron från Husby är på plats i under politikerveckan i Almedalen för grilla ministrarna med frågor i Unga Örnas barndomstol. – Jag vill fråga barnministern vad som händer om man bryter mot barnkonventionen när den blir lag, säger hon.

  • Publicerad 10:24, 4 jul 2018

Unga Örnar från Husby och Akalla på plats i under politikerveckan i Almedalen som ligger i Visby på Gotland. 

Sinna Asmoron, 14 år, och Anders Österberg från Akalla, förbundsordförande Unga Örnar och riksdagsledamot (S) är i Almedalen och genomför Unga Örnars barndomstol.

I barndomstolen kommer flera makthavare att utfrågas, däribland två ministrar; gymnasieminister Anna Ekström och barnminister Lena Hallengren. 

Jag vill speciellt grilla ministrarna med olika frågor

– Jag vill speciellt grilla ministrarna med olika frågor. Jag vill fråga barnministern vad som händer om man bryter mot barnkonventionen när den blir lag. Till gymnasieministern vill jag särskilt fråga varför har man nationella prov i ettan, tvåan och trean? Det är för många, säger Sinna Asmoron. 

Är med i demokratiskola

Sinna Asmoron är med i Unga Örnars demokratiskola i Husby och har också vart med på Unga Örnars läxhjälp. Många andra av barnen i Husby är just nu på läger i Blekinge. Dit kommer också Anders Österberg att ansluta senare under veckan.

Men först håller de i Barndomstolen.

– Det jag gillar med Barndomstolen är att perspektiven vänds. Det är barnen som ställer de svåra frågorna och dömer makthavarnas svar. Jag är stolt över att tillhöra en organisation som lyfter ungas perspektiv från Husby till olika makthavare i Sverige, säger Anders Österberg i ett pressmeddelande.