SKATEYTA. Simon Källkvist, 27, vill inte att dammen ska fyllas med vatten. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Simon säger nej till vatten i dammen

Den 15 maj ska Obsevatorielundens damm fyllas med vatten. Men inte om Simon Källkvist, 27, får bestämma. Han tycker att skejtarna i stället ska få fortsätta att åka där.

  • Publicerad 16:30, 19 apr 2021

Skejtarna drar hit en annan sorts människor

En kylslagen eftermiddag träffar vi skejtaren Simon Källkvist i den torrlagda spegeldammen i Observatorielunden. Han talar sig varm om området och arkitekturen, berömmer Gunnar Asplunds verk biblioteket och själva dammen. Vanligtvis fylls det grunda betongfundamentet med vatten när det blir sommar. Något Simon är emot.

– Platsen är så speciell i och med kulturarvet runt omkring, Obsan är i världsklass. Folk kommer från hela Sverige och även från andra länder för att åka skateboard här. Ska man dra kopplingar finns Place de la République i Paris, och Macba i Barcelona som är ikoniska spots.

De vill ha tillbaka Stockholms mest kända "skejtspot"

Simon Källkvist, 27, har skejtat i Obsan i tio år. Kanterna runt dammen är perfekta, säger han. De byttes ut till ett mer skateboardvänligt material för ett par år sedan.

– Det är bra höjd, bra glid, coolt och mitt i stan så det är lätt att möta upp andra som man känner. Skateboard är en subkultur och sport som gärna interagerar med områden och arkitektur. Här är det mycket som händer.

– Även folk som inte åker skateboard tycker att det är kul att det är liv i parken och att det skapar trygghet. Den här platsen har varit ökänd i många år som en av de värsta knarkplatserna, många uteliggare och stök. Men skejtarna drar hit en annan sorts människor, lite ungdomligare och en annan aktiveringsyta kan man säga.

Coronasäkert utomhus

Simon Källkvist menar att det denna sommar skulle vara särskilt uppskattat att låta dammen vara torrlagd

– Skejtarna har inte alls kunnat utöva sin sport inomhus under den kalla årstiden på grund av coronarestriktionerna. Här har vi en väldigt stor yta som är lätt att hålla coronasäker.

Nu ska Simon Källkvist uppvakta trafikkontoret i stadsdelen. Med sig kommer han att ha en namninsamling som i skrivande stund uppgår till 521 namn.

Skejtarna tar över Obsans damm mer och mer

Veronica Johnander, landskapsarkitekt vid Norrmalms stadsdelsförvaltning, skriver i ett mejl till Mitt i att dammen egentligen hade kunnat vara vattenfylld under en längre period.

– Nu finns det en överenskommelse mellan stadsdelen och trafikkontoret om att hålla Spegeldammen torrlagd fram till 15 maj och efter 15 september. Detta är för att tillmötesgå skejtarna och ge dem längre tid att åka i dammen.

– Vi vill uppfylla många målgruppers önskemål kring parkernas utformning och innehåll. Spegeldammen utgör också ett värdefullt inslag med vatten i den annars torra och varma stenstaden under sommaren.

Ingen åker i det kyliga vädret men i vanliga fall samlas många skejtare här, säger Simon Källkvist. Snittåldern på åkarna är relativt hög, många åker en sväng efter jobbet på eftermiddagen. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

FAKTA

Spegeldammen intill Sveavägen ritades - liksom Stadsbiblioteket - av arkitekten Gunnar Aplund (1885-1940)

Sedan ganska många år är det förbjudet att bada i dammen

Det finns cirka 10 000 aktiva skejtare i Stockholm

En diciplin inom skateboarding kallas street eller street style. Man åker och gör tricks på plan mark samt kanter och räcken, oftast i stadsmiljö och på offentliga platser som exempelvis Observatorielunden

Visa merVisa mindre